Dnevni presek

SVE SMO BLIŽE POBEDI, MANJE OD 600 NOVOZARAŽENIH: 17 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 568 novozaraženih od 8.331 testiranog, a nažalost, još 17 osoba je preminulo

Na respiratorima se trenutno nalazi 99 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 2.799 zaraženih.

Do 16. maja u 15 časova ukupno je registrovano 706.458 slučajeva korone, a 6.681 osoba je preminula od posledica virusa. 

Ukupno je testirano 4.009.511 uzoraka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Nove preporuke za vakcinaciju

Stručnjaci apeluju da se protiv korona virusa vakcinišu tinejdžeri jer važe za superprenosioce, iako često nemaju simptome, ali nisu ni izopšteni od komplikacija. Preporuka za imunizaciju važi i za trudnice jer ni one nisu pošteđene zaraze, pa ni težih kliničkih slika. 

Za starije od 16 godina i trudnice evropska i svetska regulatnorna tela do sada su odobrila Fajzerovu vakcinu. Međutim, postoje nagoveštaji da bi već krajem meseca ovo cepivo moglo da dobije evropsko odobrenje za upotrebu i kod dece od 12 godina. Takvu odluku već je donelo američko regulatorno telo.

* Tutin za začelju po broju vakcinisanih

Tutin je jedan od gradova na začelju kada je reč o broju vakcinisanih – manje od 10 odsto ljudi je primilo vakcinu, a šta će po tom pitanju uraditi, za RTS je govorio državni sekretar u zdravstvu dr Mirsad Đerlek. On je najavio da će ekipe obići sva mesta u okolini Tutina i doći do svih ljudi.

* Prof. Kočović objavio novu prognozu - kada će biti moguća okupljanja

Da je epidemiološka situacija iz dana u dan sve bolja, brojke nedvosmisleno pokazuju, a profesor informacionih tehnologija Petar Kočović uradio je novi proračun i otkrio kada bismo, prema statističkim podacima, mogli da očekujemo masovnija okupljanja

"Moje prognoze govore praktično da je okupljanje moguće, po izraelskom modelu odnosno tri nedelje posle druge doze, a to je kod nas oko 12. jula. Bio bih još malo oprezan, sve će da se dešava po automatiznu, ima još nekih šezdesetak dana", rekao je. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi