Dnevni presek

KORONA BROJKE "MIRUJU": Manje od 600 novozaraženih, 15 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 575 novozaraženih od 9.329 testiranih, a nažalost, još 15 osoba je preminulo

Na respiratorima se trenutno nalaze 93 pacijenta, a u bolnicama se leči 2.681 zaraženi.  

Do 17. maja u 15 časova ukupno su registrovana 707.033 slučaja korone, a 6.696 osoba je preminulo.

Ukupno je testirano 4.018.840 uzoraka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Sve više bolnica izlazi iz kovid sistema

Zbog povoljnije epidemijske situacije i manje pacijenata na bolničkom lečenju, iz kovid režima izašli su kliničko-bolnički centri "Zvezdara" i "Dragiša Mišović", a tokom nedelje redovnom radu vraća se i Specijalna bolnica u Mladenovcu. Direktor Univerzitetskog kliničko-bolničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je da će se sa kovidom boriti do kraja boriti Klinika za infektivne i tropske bolesti i kovid bolnica u Batajnici, čija se uloga u zdravstvenom sistemu tek sad vidi.

Prof. dr Milika Ašanin rekao je da će u kovid režimu do kraja ostati Klinika za infektivne i tropske bolesti i kovid bolnica u Batajnici. Istakao je da je, kada je reč o pacijentima, situacija u bolnicama bolja.

* Posle kovida jedan od pet obolelih ima problema sa srcem

Direktor Univerzitetskog kliničko-bolničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je da korona virus ostavlja posledice na srce, i da je proces kontrole i daljeg reagovanja drugačiji za one koji su i ranije imali probleme sa kardiovaskularnim sistemom.

Prof. dr Ašanin je rekao da jedan od pet pacijenata koji je oboleo od kovida ima posledice u vidu kardiovaskularnih bolesti.

Pacijentima koji su ranije imali probleme, ili komplikacije dobili tokom infekcije kovidom 19, savetuje se da redovno idu na preglede.

* Depresija i anksioznost haraju Srbijom zbog pandemije

U našoj zemlji je još pre proglašenja epidemije napravljen plan i otvorena besplatna telefonska linija za pomoć građanima. Od 16. marta prošle godine preko tog servisa pomoć je zatražilo više od 12.500 građana, rekla je direktorka Klinike "Dr Laza Lazarević" doc. dr Ivana Stašević Karličić.

"Od 16. marta prošle godine, kada je osnovan besplatan telefonski servis, više od 12.500 građana je zatražilo pomoć, plus oko 11.000 se javilo na liniju za prevenciju suicida. Telemedicina je upotrebljena maksimalno. Najviše su zvale žene zbog depresije, a pitanja su se menjala zavisno od nedoumica koje su imali i koja su se menjala tokom epidemije", rekla je doc. dr Ivana Stašević Karličić.

Ono što zabrinjava jeste , zbog čega je u okviru linije za pomoć otvorena opcija za ovu izuzetno ranjivu grupu.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi