Zdravlje

DR KON SAOPŠTIO SJAJNU VEST ZA BEOGRAĐANE: Ovako nije bilo još od kraja oktobra prošle godine!

Autor Nataša Petrović

Epidemiološka situacija sve bolja!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/RTS/Printscreen

Vodeći epidemiolog i član Kriznog štaba, dr Predrag Kon, u Beogradskoj hronici objavio je sjajnu informaciju za Beograđane – broj novozaraženih je najmanji od kraja oktobra prošle godine.

"Danas je u Beogradu registrovano 97 novih slučajeva, mislim da od kraja oktobra prošle godine nije tako bilo. To je povoljan podatak, drugo, to je značajno smanjenje u odnosu na prošli četvrtak kad je bilo 175, prema tome, to je oko 40 odsto manje. Da se ne bismo preterano radovali, to mogu da budu i oscilacije, ali je činjenica već sada ovi brojevi u Beogradu i Srbiji pokazuju da nemamo neke posledice onih spojenih praznika, to je jako dobro. Na nekim mestima imamo i ubrzan pad".

Dr Kon je epidemiološku situaciju u Srbiji opisao kao nesigurnu, a evo kada bi se moglo reći da je situacija povoljna.

"Već neko vreme je situacija nesigurna, ne može da se kaže da je povoljna dok još uvek imamo preko 2.000 ljudi hospitalizovanih, činjenica da je sve povoljnija i kad ćemo reći da je povoljna? Pa gotovo je nemoguće da tako nešto kažemo sve dok je virus prisutan, ono što sada znamo je, a prošle godine smo drugačije mislili – mislili smo da će potpuno da nestane, a to je malo verovatno očekivati jer je globalno prisutan i treba da vidimo koje su to granice kada možemo da kažemo da je on endemski prisutan, ali da nije opasan za celo stanovništvo. Šta to znači – da ima između jedan i dva na 100.000, to je u Srbiji između 70 i 140 slučajeva dnevno".

Epidemiolog je istakao i da je evidentno da se aktivnost virusa smanjuje.

"Vrlo su jasni pokazatelji da se aktivnost virusa znatno smanjuje, da izlazimo iz talasa, to je sasvim jasno, i sad se postavlja pitanje da li je to smo predah ili se može očekivati novi porast. Previše smo mi još daleko od kolektivnog imuniteta, treba nam još vremena i mnogo vakcinisanja, da bismo mogli da kažemo da možemo da se nadamo da nećemo imati porast na jesen. Sve to podrazumeva vreme, ali smo blizu toga da znamo da ćemo imati tu vakcinisanost".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.