Zdravlje

NI GOVORA O TREĆOJ DOZI VAKCINE! Epidemiolog odgovorio i na pitanje da li nas čeka NOVI TALAS epidemije

Autor Nataša Petrović

"Za sada nema ni govora o trećoj dozi vakcine", izričit je dr Kon!

Već neko vreme se govori o primanju treće doze vakcine protiv korone, koja bi pružila dodatnu zaštitu. U medijima se piše o ljudima koji na punktovima za imunizaciju traže još jednu dozu jer "nemaju dovoljno antitela".

"Nema ni govora da će bilo ko dobiti treću dozu vakcine, barem za sada jer ni sistemski niti na bilo koji drugi način to nije regulisano u našoj zemlji. Zašto? Zato što nikakvih dokaza nema, nisu su urađena istraživanja, govorim o svetskim istraživanjima. Mi ne radimo takva istraživanja, dobijamo samo ono što se radi u svetu. Postoje neke države koje će krenuti, Emirati su počeli davanje treće doze, ali kao ponuda i to je praktično teoretisanje i eksperimentisanje, bez obzira na to što svi očekujemo dobar rezultat. To kod nas ne može".

Na hipotetičko pitanje, da li postoji mogućnost - ako se nastavi trend pada brojki, vakcinacija... – da u septembru, oktobru, izbegnemo novi talas epidemije?

"Ima šanse, i tu čovek treba da bude oprezan zbog pojave novih sojeva, kao što je ovaj indijski, koji može eventualno toliko da se promeni da mimoiđe tako jaku zaštitu. Vakcina deluje, ali to je za ove sojeve do sada. Bilo bi idealno kada bi ceo svet sada krenuo u masovnu imunizaciju, izbacio virus, on nema gde da se menja i to je ono što je cilj masovne imunizacije i borbe protiv pandemije. To će se ostvariti u nekoj sledećoj pandemiji, za par desetina godina".

Na voditeljkine reči da se nada da više neće biti epidemija, dr Kon kaže:

"Nemoguće je da ne bude nove epidemije, ja sam epidemiolog, to je nešto što je istorijski potvrđeno i dokazuje se, u određenim vremenskim periodima se pojavljuju ti virusi. Ovo je prvi put da je čovečanstvo reagovalo tako snažno, brzo i efikasno, uz niz grešaka koje će svi kritikovati, ali je činjenica da nikad brže nije počela da se sprovodi vakcinacija. Da nije bilo svega što je nauka dala, antibiotika, antivirusnih lekova, vakcina, da smo se svi samo busali u grudi i govorili kako smo jaki i virus nam ništa ne može, bilo bi deset puta gore".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.