Dnevni presek

KORONA POLAKO POSUSTAJE: Novozaraženih 404, smanjuje se broj pacijenata na bolničkom lečenju i respiratorima!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnoviji podaci o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema poslednjim informacijama, u proteklih 24 sata korona virusom je zaraženo još 404 ljudi, dok je, nažalost preminulo još 14 pacijenata.

Broj pacijenata na respiratorima je 65. Testirano je 9.087 uzoraka, dok se na bolničkom lečenju nalazi 1.655 pacijenata.

Ovo su teme dana vezane za korona virus!

* Kovid pasoši od 1. juna?

Savet EU usvojio je preporuku kojom se ublažavaju restrikcije za putovanja, odnosno podržava ukidanja određenih ograničenja za vakcinisane osobe, te ublažavanju kriterijuma za ulazak na listu trećih zemalja, čijim je građanima dozvoljeno da putuju u EU, a na osnovu epidemiološke situacije u tim zemljama.

Takođe preporuka se odnosi na prihvatanje digitalnih sertifikata trećih zemlja. Preporuka je stupila danas na snagu, a njena primena će zavisiti od zemalja članica pojedinačno. Kako su naveli, kovid pasoši trebalo bi da budu uvedeni već 1. juna.

* Novi talas korone stiže u Evropu, a kod nas? 

Direktor kancelarije SZO za Srbiju dr Marijan Ivanuša kazao je na televiziji da Evropu čeka novi talas korone, i da se nada da on u Srbiju neće ni stići.

"Ne možemo isključiti mogućnost dodatnog talasa korone, koji očekujemo u Evropi negde u drugoj polovini leta, ili malo pre jeseni", rekao je Ivanuša za Pink.

* Čak 99 odsto pacijenata u Batajnici pripada jednoj grupi

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da se u poslednje dve-tri nedelje vidi trend smanjenja broja pacijenata i  svetlo na kraju tunela. Tatjana Adžić Vukičević je rekla da je situacija danas znatno povoljnija nego krajem marta, kada je bilo više od 900 bolesnika.

Izvor: RTS/screenshot

Prema njenim rečima, svi bolesnici koji se trenutno leče u Batajnici uglavnom nisu vakcinisani.

"Ispod jedan odsto pacijenata je i revakcinisan, ali to su blaže kliničke slike, oni izlaze oporavljeni iz naše bolnice", napominje direktorka kovid bolnice.

* Ana Brnabić: Ovo je ključno za popuštanje mera

Premijerka Ana Brnabić otkrila je kakva je trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji kao i šta je ključno da bi došlo do dodatnog popuštanja mera.

"Izuzetno ambiciozan cilj da 21. juna pustimo festivale i proslave. Moramo mnogo da radimo i da razgovaramo sa mladima i da kažemo da samo zajedno možemo da se vratimo u normalan život, a ključ uspeha je vakcinacija građana mlađih od 30 godina. Od njih zavisi", rekla je premijerka Srbije.

Ona je istakla da 21. juna Krizni štab treba da odluči da li će popustiti mere, a to prvenstveno zavisi dva ključna faktora - da do tada imamo više od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništa i manje od 100 novozaražanih u celoj Srbiji, te poručila da je bitno da se mladi vakcinišu i da će tada moći da žive normalan život i da idu na žurke, proslave, mature...

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi