Dnevni presek

KORONA BROJKE PONOVO SKOČILE, VIŠE OD 400 NOVIH SLUČAJEVA: Preminulo 13 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 414 novozaraženih od 10.903 testirana, a nažalost, još 13 osoba je preminulo. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 58 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 1.079 zaraženih.

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano ukupno 710.729 zaraženih, a 6.801 osoba je preminula. 

Ukupno je testirano 4.097.597 uzoraka. 

Korona presek po gradovima

Najviše novozaraženih u poslednja 24 sata je registrovano u Beogradu - 72, dok ostali gradovi imaju manje od 30 novoobolelih.

U Novom Sadu zabeleženo je 24 nova slučaja korona virusa, u Smederevu 16, a u Novom Pazaru 14. Po deset novoobolelih imaju Niš, Čačak, Kraljevo, Valjevo i Zaječar.

Ostala naseljena mesta broje manje od deset novih slučajeva korona virusa.

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Sve više mladih sa postkovid simptomima

Dr Mila Paunić iz Studentske poliklinike Beograd izjavila je za Beogradsku hroniku da sve više mladih ima postkovid simptome. 

"Sve više imamo postkovid sindroma, kojih ćemo verovatno sve više imati u budućnosti. To su sada oni koji su imali blage kliničke slike, ali sada, posle nekoliko nedelja ili meseci od zaraze, imaju vrlo ozbiljne probleme. Imaju probleme sa srcem, plućima, nejasnim nekim tahikardijama, ubrzanim radom srca, probadanjem u grudima, glavoboljama... Kada urade krvnu sliku i sve preglede sve bude u redu, međutim oni se i dalje osećaju loše. Da ne pričam o drugim problemima koji su psihološke prirode, mladima je definitivno teško pala izolacija, možda je njima najteže".

* Ukidanje mera moguće i pre 21. juna

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović istakao je da se epidemiološka situacija u Srbiji značajno poboljšala, ali da je neophodno da se i mladi vakcinišu, da bi mogli da prisustvuju proslavama mature, utakmicama...

Naglašava da je cilj da se spustimo na ispod 100 infekcija dnevno i do pomenutih 60 do 70 odsto imunizovanih.

"Rok za ukidanje mera uzet je 21. jun kao Dan muzike. Ako se sve lokalne zajednice potrude da se postignu zacrtani rezultati, ukidanje mera mogli bismo da pomerimo i na polovinu juna", zaključuje Tiodorović.

* Formira se radna grupa za analizu mrtnih slučajeva od kovida

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je došao trenutak da se oformi Radna grupa Ministarstva zdravlja za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije kovida-19 zbog budućih generacija.

Ministar Lončar je rekao da će u Radnoj grupi biti predstavnici iz bolnica, iz lokalnih samouprava i oni koji se bave statistikom.

"Rekli smo da kada se stvore uslovi da ćemo oformiti tim koji će se baviti analizom smrtnih slučajeva od kovida 19. Jedini način da se pouzdano zna da li je neko preminuo od korone je obdukcija, ali ona nije smela da se radi po preporuci ZSO na takvim pacijentima", naveo je Lončar.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi