Dnevni presek

KORONA BROJKE I DALJE "NA KLACKALICI": Više od 300 novozaraženih, 11 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 330 novozaraženih od 10.189 testiranih, a nažalost, još 11 osoba je preminulo

Na respiratorima se trenutno nalazi 59 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 801 pacijent.

Od početka epidemije do 28. maja u 15 časova registrovana su ukupno 711.772 slučaja korona virusa, a 6.834 osobe su preminule. 

Ukupno je testirano 4.128.117 uzoraka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* "Dupli mutant" sve bliže Srbiji

Indijski soj korona virusa koji je širom sveta poznat i kao "dupli mutant", sve je bliže Srbiji. 

Mađarska je identifikovala dva slučaja varijante korona virusa koja je prvi put otkrivena u Indiji, saopštile su zdravstvene vlasti.

"Indijski soj je prisutan u Mađarskoj, a prema mišljenjima eksperata, ne možemo da isključimo mogućnost novog talasa pandemije," rekao je zamenik ministra i šef vladine radne grupe za vakcinaciju Ištvan Đerđ na konferenciji za novinare.

* U Beogradu više od 50 odsto vakcinisanih, u ostatku Srbije manje

U Beogradu je vakcinisano više od 50 odsto odraslog stanovništva, što je sjajna vest za kolektivni imunitet, ali mikrobiolog dr Milanko Šekler upozorava da se ne smemo opuštati jer je to ipak samo jedan grad. 

"Beograd ima oko 50 odsto vakcinisanih, ali to je samo jedan grad, moramo da gledamo epidemiološku situaciju u čitavoj zemlji jer smo mi vrlo mala epidemiološka jedinica, tako da moramo celu Srbiju da tretiramo kao jednu jedinicu gde je teško donositi mere za pojedine gradove ili regije".

On je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a poručio da je potrebno da se vakciniše što više ljudi, kako bismo što pre stekli kolektivni imunitet.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi