Zdravlje

SEPTEMBAR I OKTOBAR DOČEKAĆEMO MIRNO SAMO POD 1 USLOVOM: Dr Kon saopštio šta nas očekuje na jesen

Autor Nataša Petrović

Epidemiolog dr Predrag Kon o situaciji koja nas očekuje na leto, ali i na jesen.

Izvor: Screenshot/K1

Epidemiološka situacija u Srbiji značajno je bolja nego u prethodnom periodu, što je vidljivo i prema korona brojkama.

"Mi sada trenutno u Srbiji imamo situaciju da je prosečno u poslednjih sedam dana bilo 360 obolelih, a u Beogradu između 64 i 65. To je u odnosu na pre mesec i po dana fantastično, ali virus je još uvek prisutan. Pomera se uzrast obolevanja na mlađe. Imamo ispod 15 odsto vakcinisanih u mlađem uzrastu, a virus cirkuliše u mlađoj populaciji", rekao je dr Predrag Kon gostujući na K1, gde je govorio i o navijačima koji su pratili utakmicu u "Pioniru" i epidemiološkom riziku koji to predstavlja.

Govoreći o vakcini, dr Kon je odgovorio i na pitanje da li će biti potrebna i treća doza, o čemu se u poslednje vreme sve više govori, ali i o tome da li će biti potrebno da se svake godine vakcinišemo iznova.

"Ta revakcina će biti sasvim sigurno biti neophodna za neke kategorije stanovništva, ali ne mora da znači za sve. Drugo, ne znamo da li postoji neki memorijski odgovor da bi morala da se prima iz godine u godinu. To vreme utvrđivanja dolazi, za sada moramo da se fokusiramo na prvu i drugu dozu. Novu, treću dozu ćemo imati na dnevnom redu kada bude jasno iz merodavnih insitucija, prvenstveno od proizvođača, da je to potrebno".

Kada je reč o letu pred nama, epidemiolog smatra da će biti mirno u epidemiološkom smislu, a evo šta kaže o jeseni.

"Ja sam mislima u septembru i oktobru, kako će to biti zavisi direktno od situacije. Ako se ovo nastavi preko 50 odsto i ako budemo shvatili da je jedini izlaz u vakcinaciji, mi taj septembar i oktobar možemo mirno da čekamo bez ikakvog premišljanja. Mi i sada možemo da kažemo da ćemo imati mirno leto, a da li ćemo imati mirnu jesen ne možemo, to se dobija masovnom vakcinacijom i blizu smo toga da i to skršimo pred sobom. Mladi trenutno održavaju virus, a jasno je da oni to ne žele", zaključio je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.