Dnevni presek

POLAKO POBEĐUJEMO KORONU: Manje od 200 novozaraženih, 10 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 178 novozaraženih od 6.679 testiranih, a nažalost, još 10 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 56 pacijenata, a na bolničkom lečenju su 702 osobe zaražene koronom. 

Od početka epidemije do 30. maja u 15 časova registrovana su ukupno 712.224 slučaja kovida-19, a 6.854 osobe su preminule. 

Ukupno su testirana 4.144.092 uzorka.  

Korona presek po gradovima

U Beogradu je potvrđeno 57 novih slučajeva korona virusa, u Kragujevcu 13, u Užicu 8, a u Nišu i Čačku po pet slučajeva.

Ostala naseljena mesta imaju po manje od pet novih slučajeva kovida-19.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Otkriven novi soj kovida-19

Naučnici u Vijetnamu otkrili su novu varijantu koronavirusa, koja je kombinacija indijskog i britanskog soja virusa. Posebno zabrinjava činjenica da se veoma brzo širi vazduhom, rekao je u subotu ministar zdravlja te azijske zemlje.

"Vijetnam je otkrio novu varijantu virusa kovid-19, koja je poseduje karakteristike dve postojeće varijante koje su prvi put pronađene u Indiji i Velikoj Britaniji“, rekao je ministar zdravlja Ngien Tan Long, opisujući ovaj novi soj kao hibrid dve poznate varijante.

* Situacija bolja, ali bez preteranog opuštanja

Članica Kriznog štaba, dr Darija Kisić Tepavčević, u izjavi za RTS rekla je da je "nezgodno licitirati datumom popuštanja mera" i istakla da, iako je situacija znatno bolja, nema preteranog opuštanja. 

"Čitav svet se sad boji preteranog opuštanja, željni smo normalnog života, željni smo da skinemo ove maske. Sada imamo vakcinu, sada imamo sve jači kolektivni imunitet, ali da se još malo strpimo i da se postepeno vraćamo u normalne životne aktivnosti, ali ipak da budemo svesni da je virus tu i da čeka svaku našu slabost, opuštanje, tako da budemo mudri i da ga najzad u potpunosti pobedimo", rekla je ona.

* I u Srbiji će biti vakcinacije dece protiv korone

Evropska agencija za lekove je odobrila upotrebu Fajzerovog cepiva na deci od 12 do 15 godina. Da li će se i kod nas vakcinisati mlađi od 16 godina, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a otkrila je dr Darija Kisić Tepavčević.

"Uvek kada se radi istraživanje prvo se radi na toj grupi najzdravijih sugrađana od 18 do 65 godina i uvek u uputstvu proizvođača piše da na populaciji trudnica, dojilja nije rađeno takvo istraživanje. Ne piše da nije bezbedno, već da nije rađeno takvo istraživanje. I sada kada se pokazala bezbedna i efikasna na toj prvobitnoj uzrasnoj grupi, sada se sve više smanjuje uzrasna kategorija, radi se sve više istraživanja i vakcina se pokazala bezbedna i efikasna i u mlađim uzrasnim grupama, tako da će nas to sigurno čekati i kod nas u narednom periodu", odgovorila je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi