Zdravlje

KAKO DA ZNATE DA LI IMATE KORONU, ILI KAŠLJETE ZBOG "MACA"? Dr Milićević objasnio i kakav će biti novi talas kovida

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Dr Saša Milićević u Jutarnjem programu komentarisao simptome.

Izvor: Pink/screenshot

Korona brojke u Srbiji opadaju, vakcinacija ide sve bolje, ali mnogi strahuju od novog talasa korone koji nas, navodno, očekuje na jesen. Kako će mutirati virus i kako ga razlikovati od "napada" alergije objasnio je na Pinku pedijatar dr Saša Milićević.

"Mala je šansa da taj novi talas bude previše agresivan, jer je veliki broj ljudi stekao imunitet, samo se nadamo da neće mutirati na način koji bi mogao da bude opasan. Sada svaki deo sveta kao da ima svoju varijantu, sigurno će on mutirati ali nadamo se, ne na način koji bi bio opasan za nas", rekao je on.

Polen i "mace" trenutno su sastavni deo našeg života, jer je njihova sezona baš u proleće, pa će se mnogi zbog simptoma alergije uplašiti da možda imaju koronu. Dr Milićević je kazao da simptomi jesu isti ali da je jedan znak za alarm.

"Simptomi su jako slični, ako dete ima curenje nosića, malaksalo je, kašlje i svrbe ga oči, to može biti alergija ili korona. Ako dete ima temperaturu, male su šanse da je alergija u pitanju. Roditelji nekada pogreše, kažu sigurno je alergija, imam je i ja. Uvek kada dođu roditelji, kažu nadamo se da je alergija, a ne kovid. Sada je došlo takvo vreme, da se radujemo alergiji", rekao je on.

"I kod dece, i kod odraslih, sada se priča i kroz nos zbog alergije", rekao je on.

Sada je aktuelan apel na mlade da se vakcinišu, i možda će i deca doći na red - sve više zemalja odobrava vakcine kao što su "Fajzer" i "Sinofarm" za tinejdžere.

"Od samog početka, pričalo se o tome da bi deca trebalo da prime vakcinu. Ona mora biti bezopasna, da nema štetne efekte za decu. Što više vremena prolazi, to više vidimo da štetnih efekata nema. Mladi izlaze, druže se i nadam se da će prihvatiti vakcinu. Deca ipak imaju blažu kliničku sliku, čak je i njihova rehabilitacija u postkovidu brža. Vrlo je važno da znamo da postoje vakcine koje su bezbedne za decu", rekao je on.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)