Zdravlje

NOVO POGORŠANJE, KORONA SE NE PREDAJE: Danas više od 200 novozaraženih, šest preminulo

Autor Maja Gašić

Najnoviji podaci o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednjih 24 časa u Srbiji je zabeleženo još 214 slučajeva infekcije koronom, dok je, nažalost, preminulo još šest osoba. U poslednja 24 sata je testirano 10.788 ljudi.

Broj pacijenata na respiratorima trenutno je 24

Na bolničkom lečenju se nalazi 511 pacijenata.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 6.930 ljudi.

Dan ranije bilo je 162 novozaražena od 8.552 testirana, a nažalost, još sedam osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 28 pacijenata, a u bolnicama je bilo smešteno 518 zaraženih.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* Indijski soj u Srbiji

Indijski soj korona virusa koji se širom sveta naziva još i "dvostrukim mutantom", trenutno je u centru pažnje jer je zarazniji, brže se širi, a registruje se i u sve više zemalja. Ono što mnoge zanima je - da li je stigao u Srbiju?

"Još nismo detektovali indijski soj korona virusa u Srbiji. Ne mogu da pretpostavljam da li je i kod nas prisutan, budući da je potvrđen i u okruženju - Mađarskoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, dok to i ne dokažemo", kaže prof. dr Tanja Jovanović, koja s timom Medicinskog fakulteta u Beograd radi sekvenciranje genoma koronavirusa i čiji je tim otkrio zimus i britanski soj kod nas.

* Brojka koja znači pobedu

Vakcinacija u Srbiji svakim danom sve više napreduje, kolektivni imunitet je sve veći, a dr Milanko Šekler je za RTS rekao koliko smo blizu sticanju tog imuniteta.

"Blizu smo. Uživanje je gledati nove brojke, ali nisam baš ni oduševljen jer npr. u Izraelu danas ima šest novozaraženih, ali ima više od 63 odsto ljudi koji su primili makar jednu dozu. Znači, nama fali petnaestak procenata najmanje da dođemo u situaciju da imamo jednocifren broj zaraženih i da možemo lagano da očekujemo jesen i ne razmišljamo mnogo o njoj".

* Srpski test na koronu

Brži, lakši i pouzdaniji antigenski test iz pljuvačke proizveden je u niškoj fabrici medicinske opreme "Neomedika". Pouzdanost testa je u nivou pi-si-ar testa, kažu naučnici iz Niša koji su se razvojem bavili više od pet meseci. Agencija za lekove i medicinska sredstva je odobrila test i on će se uskoro naći u privatnim laboratorijama.

Uzorkovanje je mnogo prijatnije nego kada vam uzimaju bris iz nosa i grla zahvaljujući levku, a rezultati se dobijaju za vrlo kratko vreme.

"Po pravilu i proceduri definisano je 15 minuta, ali vi rezultate možete dobiti i pre tih 15 minuta. Stvar je u tome da se ne čita test nakon trideset. Da ste pozitivni, na testu biste imali dve crte", objašnjava Slavica Anasonović iz "Neomedike" u Nišu..

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.