Dnevni presek

KORONA NAPRAVILA MALI KORAK UNAZAD: Manje novozaraženih, 8 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 198 novozaraženih od 9.390 testiranih, a nažalost, još osam osoba je preminulo. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 20 pacijenata, a 510 zaraženih je na bolničkom lečenju. 

Od početka epidemije do 9. juna u 15 časova registrovana su ukupno 714.252 slučaja korone, a 6.938 osoba je preminulo. 

Do sada je registrovano 4.240.178 uzoraka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Fajzer predao zahtev za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina u Srbiji

U Srbiji trenutno imaju mogućnost da se vakcinišu mladi stariji od 16 godina, a kompanija Fajzer predala je zahtev za odobrenje imunizacije dece od 12 do 15 godina u našoj zemlji.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) je za K1 pojasnio sve o tome.

"U ponedeljak je predat zahtev kompanije Fajzer u predstavništvo u Srbiji, za dopunu dozvole koja već postoji za ovu vakcinu. Sada samo tražimo dodatne dokaze, odnosno izveštaje iz kliničkih ispitivanja koji potvđuju pre svega bezbednost, ali i efikasnost ove vakcine za populaciju o kojoj govorimo".

* Najteže neželjene reakcije na vakcinu u Srbiji

Imunizacija u Srbiji traje već oko šest meseci, građanima su na raspolaganju četiri vakcine protiv korone i za to vreme je, prema rečima Pavla Zelića iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) zabeleženo 989, od čega je samo devet težih

"Ukupno je devet slučajeva da je Nacionalni stručni tim za utvrđivanje neželjenih reakcija doneo zaključak o uzročno-posledičnoj vezi između vakcine i nekog ozbiljnijeg poremećaja – alergijske reakcije koje nisu izazvale stanje anafilaktičkog šoka. To je sve što se lečilo i prošlo u nekoliko dana, imali smo reakciju limfnih žlezda, hematom kod izuzetno starog pacijenta, ništa zabrinjavajuće. Ove ozbiljnije komplikacije, kojih je bilo manje od jedan odsto, nisu zahtevale ni hospitalizaciju, niti su ostavile posledice".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi