Zdravlje

KLIMA U KOLIMA ILI VRUĆINA - ŠTA JE OPASNIJE ZA DECU? Pedijatar upozorio na alarmantne simptome

Autor Maja Gašić

Mnogi već planiraju puzovanja sa porodicom, a evo o čemu treba da povedete računa...

Tragedija koja se desila u Kninu, gde je petogodišnji dečak umro od toplotnog udara zaključan u kolima, potresla je region.Kako su preneli mediji, otac je ometen poslovnim obavezama zaboravio da je ostavio dete u autu, a kako se pretpostavlja, mališan je preminuo od dehidratacije i toplotnog udara.

Pedijatar dr Saša Milićević objasnio je kako je moguće da se tako nešto desi i zašto je ta situacija posebno opasna za decu.

Počeli su odmori, mnogi planiraju putovanja, odlazak na more sa porodicom. Koji je savet kod dugih vožnji tokom velikih vrućina i koliko je korisna a koliko štetna klima koju ima svaki auto, dr Milićević je objasnio prilikom uključenja u Jutarnji program na TV Prva.

"Jako je važno da se vodi računa o temperaturi. Što je dete manje, termoregulacioni centar je labilniji, što je starije to je naravno bolje. Klima uređaji moraju jako dobro da budu podešeni. Važno je da se kabina dobro rashlađuje, ali je i važno da temperatura odgovarajuća. Dete može i da se prehladi", istakao je doktor i upozorio: 

"Ne sme da se dozvoli da temperaturna razlika bude mnogo velika između unutrašnjosti i spoljašnjosti.

Telo jednostavno nije "podešeno" tako da dugo trpi vrućine, kaže dr Saša i dodaje da ako temperatura od na primer 42 stepena traje duže vreme, ne postoji taj centar za regulaciju temperarture koji to može da izdrži.

Pedijatar savetuje i pojačan unos tečnosti, pravljenje čestih pauza u putovanju, ali nije poželjno ni da dete previše jede jer će to da podigne temperaturu. Mora da bude pod stalnim nadzorom i nikako da ne bude prepušteno samo sebi.

Da li toplotni udar može da se desi napolju, u parkiću I kako da roditelji prepoznaju da nešto nije u redu?

"Može i na otvorenom, ako je organizam pretopljen, ako je koža zatvorena, i ne može da se oslobađa temperatura. Primetiće se po tome što je dete crveno, malaksalo, obično sedi, onako je nepomično, temperatura poraste, puls bude ubrzan, počne brže da diše, vidi se da detetu nije dobro. Ako je direktno na suncu, onda je reč o sunčanici. Toplotni udar može da bude i u hladu", kaže dr Milićević I dodaje.

“Deca moraju da budu adekvatno obučena. Moraju stalno da se hidriraju. Visoke temperature su jako opasne, možda i opasnije od niskih”, zaključuje doktor.