Zdravlje

NOVE KORONA BROJKE: U poslednja 24h više od 200 novozaraženih, još 7 preminulo

Autor Maja Gašić

Najnoviji podaci o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednjih 24 časa u Srbiji je zabeleženo još 210 slučajeva infekcije koronom, dok je, nažalost, preminulo još sedam osoba.

Broj pacijenata na respiratorima trenutno je 20.

U poslednja 24 sata testirano je 9.730 osoba.

Dan ranije bilo je 198 novozaraženih od 9.390 testiranih, a nažalost, još osam osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 20 pacijenata, dok je 510 zaraženih bilo na bolničkom lečenju.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* Svega devet težih reakcija na vakcine

Imunizacija u Srbiji traje već oko šest meseci, građanima su na raspolaganju četiri vakcine protiv korone i za to vreme je, prema rečima Pavla Zelića iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) zabeleženo 989, od čega je samo devet težih.

"Ukupno je devet slučajeva da je Nacionalni stručni tim za utvrđivanje neželjenih reakcija doneo zaključak o uzročno-posledičnoj vezi između vakcine i nekog ozbiljnijeg poremećaja – alergijske reakcije koje nisu izazvale stanje anafilaktičkog šoka. To je sve što se lečilo i prošlo u nekoliko dana, imali smo reakciju limfnih žlezda, hematom kod izuzetno starog pacijenta, ništa zabrinjavajuće. Ove ozbiljnije komplikacije, kojih je bilo manje od jedan odsto, nisu zahtevale ni hospitalizaciju, niti su ostavile posledice".

* Koliko do kolektivnog imuniteta

Vakcinacija u Srbiji svakim danom sve više napreduje, kolektivni imunitet je sve veći, a dr Milanko Šekler je za RTS rekao koliko smo blizu sticanju tog imuniteta.

"Blizu smo. Uživanje je gledati nove brojke, ali nisam baš ni oduševljen jer npr. u Izraelu danas ima šest novozaraženih, ali ima više od 63 odsto ljudi koji su primili makar jednu dozu. Znači, nama fali petnaestak procenata najmanje da dođemo u situaciju da imamo jednocifren broj zaraženih i da možemo lagano da očekujemo jesen i ne razmišljamo mnogo o njoj".

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.