Dnevni presek

NOVI PAD KORONA BROJKI: Manje od 200 novozaraženih, 6 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 172  novozaražena, a nažalost, još šest osoba je preminulo. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 19 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 501 zaraženi. 

Od početka epidemije su registrovana 714.634 slučaja korone, a 6.951 osoba je izgubila bitku sa koronom. 

Ukupno su testirana 4.259.803 uzorka. 

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Očekuje se zeleno svetlo za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina

Komisija koja odlučuje o tome da li će vakcina Fajzer biti odobrena za upotrebu među decom starom od 12 do 15 godina u Srbjij, danas je zasedala. Sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je za RTS da očekuje "pozitivno svetlo".

"Agencija za lekove i medicinska sredstva jedna od najrigoroznijih agencija u svetu po pitanju dozvole. Komisija je sastavljena od vrsnih stručnjaka koji su se usavršavali širom sveta. Očekujem da će dati pozitivno svetlo ili sertifikat koji će dati upotrebu vakcine za decu od 12 do 15 godina, tim pre što su i američke agencije FDA već dale upotrebnu dozvolu, kao i evropska agencija EMA. Nama je u ovom trenutku najvažnije da je vakcina bezbedna i pouzdana, s obzirom na to da se radi o deci od 12 do 15 godina. Očekujem da će i Nacionalni komitet za imunizaciju (NITAG) dati preporuke, posle toga i Republička stručna komisija iz oblasti pedijatrije i bitno nam je njihovo mišljenje i naravno, Batut kao jedna krovna institucija u Srbiji".

On je istakao da će ta vakcina najpre biti preporučena deci koja boluju od hroničnih bolesti. 

* Nove pogodnosti za vakcinisane građane

Ujedinjeni festivali Srbije pozvali su mlade da se vakcinišu danas od 10 do 16 sati, na mobilnom punktu ispred Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

"Ovim putem ustanova Studentski centar Beograd, sa Gradom Beogradom i Gradskim saobraćajnim preduzećem i svim nadležnim zdravstvenim ustanovama apeluje na sve studente i ostale građane da se vakcinišu i zaštite sebe, svoje porodice i budu odgovorni prema društvu", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, svi studenti koji se vakcinišu, kao i oni koji su već primili vakcinu, dobiće mesec dana besplatnog korišćenja teretane i saune, kao i parkinga u okviru Studentskog centra, koje mogu iskoristiti do kraja godine, dok su Ujedinjeni festivali Srbije pripremili više od 100 ulaznica i raznih nagrada.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi