Zdravlje

OVI RODITELJI JEDVA ČEKAJU DA IM DECA PRIME VAKCINU: Pavle Zelić o sledećim koracima ka vakcinaciji najmlađih

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kada bi mogla da počne vakcinacija dece, otkriva Pavle Zelić iz ALIMS.

Izvor: RTS/screenshot

Agencija za lekove u Srbiji odobrila je Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina. Pavle Zelić iz Agencije rekao je za RTS da su sada na delu republičke stručne komisije, odgovarajuća tela i institucije, pre svega na Batut, koji moraju da urede sve oko primene vakcine i da definišu sve parametre.

Fajzerova vakcina se može koristiti kod dece od 12 do 15 godina, zaključila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. U našoj zemlji do sada je vakcinisano oko 16 odsto mladih.

Magistar farmacije Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je nakon EU i SAD, i naša Agencija za lekove uz maksimalno poštovanje najviših standarda u regulatornoj praksi odobrila vakcinu Fajzer-Bionteka za uzrast od 12 do 15 godina.

"Posmatrali smo podatke iz kliničkih ispitivanja obavljenih na ovoj populaciji u drugim državama, i kada su se stekli svi uslovi, doneta je odluka na osnovu pozitivnog mišljenja Komisije za humane lekove koja je u petak zasedala, kada je i Agencija odobrila primenu vakcine na ovoj populaciji", rekao je Zelić.

Prema njegovim rečima, posle ovoga slede naredni koraci, sada su na delu republičke stručne komisije, odgovarajuća tela i institucije, pre svega na Batut, koji moraju da regulišu sve oko primene vakcine i sve parametre koji se toga tiču definišu.

"Lično sam imao priliku da razgovaram sa roditeljima čija su deca ugrožena zbog raznih drugih pridruženih stanja ili bolesti i koji jedva čekaju ovu vakcinu. Zato ne smemo da im uskratimo tu mogućnost, kada postoji zaštita od kovida i za mlađe pacijente koji su ugroženi od novih varijanti virusa - mi im šansu moramo dati", rekao je Zelić.

Pavle Zelić podvlači da je Ministarstvo zdravlja, "koje sve nas koordiniše, pokazalo kvalitet i odlučnost i u ovoj situaciji".

"Očekujemo da će se pitanje rešiti u najskorijem roku i da će deca kojoj je potrebno da se vakcinišu protiv kovida imati za to priliku, a važno je i da Agencija kontroliše svaku seriju", istakao je Zelić i dodao da Fajzerovih vakcina kod nas ima dovoljno.

Smatra da i građani koji se nisu vakcinisali to treba da učine. "Radimo na tome da podignemo svest i razgovaramo sa svima onima koji imaju strahove, da ih razvejemo", rekao je Zelić.

Govoreći o neželjenim reakcijama, Zelić kaže da je bio 991 slučaj prijavljenih neželjenih reakcija na sve vakcine, a devet ozbiljnijih, prema jučerašnjem preseku, koje su prolazile u kratkom vremenskom roku, bez dugotrajnih posledica. Kaže da su uglavnom u pitanju alergijske rekacije. Pre nekoliko nedelja je pokrenuta je aktivnost prema mladima, studentima i đacima na inicijativu ministra zdravlja.

"Svake nedelje po nekoliko puta razgovaram sa njima, sa sportistima, sa kategorijama stanovništva koji su imali neke strahove, puno je pitanja, nedoumica, ali i napada. Ja ih dočekujem, želim da pričamo", istakao je Zelić.

"Zdravlja i znanja nikad dosta", zaključio je Zelić.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/RTS)