Dnevni presek

DANAS POBOLJŠANJE: Manje novozaraženih nego juče, pet osoba preminulo

Autor Maja Gašić

Najnoviji podaci o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednjih 24 časa u Srbiji je zabeleženo još 135 slučajeva infekcije koronom, dok je, nažalost, preminulo još pet osoba.

Broj pacijenata na respiratorima trenutno je 16.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.187 osoba, a hospitalizovano je 388.

Od početka pandemije u našoj zemlji je ukupno preminulo 6.985 ljudi.

Dan ranije bilo je 160 novih slučajeva infekcije koronom, dok su, nažalost, preminule još četiri osobe. Broj pacijenata na respiratorima bio je 19.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* Upozorenje direktorke kovid bolnice

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici doktorka Tatjana Adžić Vukičević kaže da iako je trenutno najmanji broj hospitalizovanih ikada u toj zdravstvenoj ustanovi, brojke su nešto što je relativno i mogu se lako promeniti. Ističe da je trenutno u najtežem stanju tridesetogodišnji momak koji se nalazi na respiratoru, a prethodno nije imao nijednu pridruženu bolest.

Ukazala je da većina pacijenata ne zna gde se zarazila, a niko od njih ko trenutno leži u bolnici u Batajnici nije vakcinisan.

"Različitih su starosnih grupa i polova. Trenutno naš najteži pacijent je 1991. godište, ima samo 30 godina, i to je neko za koga smo se borili osam prethodnih dana da ga ne stavimo na respirator i to smo morali da uradimo u nedelju uveče, jer on više nije imao snage da diše", navela je Adžić Vukičevićeva.

* Nove mere na snazi

Krizni štab je na sednici održanoj u ponedeljak doneo nove mere u vezi sa radom ugostiteljskih objekata, održavanja i veselja kao i sportskih dešavanja.

1. Prodavnice i svi maloprodajni objekti će moći da rade NON-STOP

2. Ugostiteljski objekti na otvorenom mogu da rade NEOGRANIČENO, dok je onima koji su na zatvoren produženo radno vreme do 1 sat posle ponoći

3. Dozvoljen povratak publike na sportske događaje - 50 odsto kapaciteta na otvoreno, dok 30 odsto kapaciteta u zatvorenim sportskim prostorima

4. Dozvoljena velika okupljanja do 500 ljudi - u skladu s merama i kapacitetima prostora u kojem se organizuje slavlje

5. Dozvoljene ekskurzije i odlasci na rekreativne nastave osnovaca i srednjoškolaca
Možda će vas zanimati

Ono što ostaje isto je to da mere koje se tiču dezinfekcije, nošenja maski i držanja distance ostaju na snazi.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.