Reč stručnjaka

DA LI PLASTIČNE NAOČARE "SA TEZGE" ŠTITE OD ŠTETNOG ZRAČENJA? Doktor Lukić objasnio i šta izaziva TUMOR na oku

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Cena ipak nije presudna kada biramo naočare za sunce, oftalmolog iznenadio detaljnim informacijama!

Izvor: YouTube/K1/BusinessInsider

Kako odabrati naočare za sunce objasnio je na K1 specijalista oftalmologije dr Branislav Lukić. Kada govorimo o odabiru naočara, primarno bi trebalo da razmišljamo o zaštiti od zračenja, a ne izgledu, upozorio je on.

"UV zračenje je jedan spektar nejonizujućeg elektromagnetnog zračenja, i moramo razmišljati o zaštiti od njega. Od deset do 400 nanometara talasne dužine, i zato je bitno kada biramo naočare, od stakla ili plastike, nebitno, da imaju fotoprotekciju, da stoji ili 99% zaštite i apsorpcije UVA i UVB, ili da piše čak UV 400 nanometara apsoprcije. To su dve stvari koje bi trebalo gledati kada ih biramo", rekao je dr Lukić.

Kako da znamo da li smo pogrešili pri odabiru, kada nastupi glavobolja ili je neki drugi signal da nešto drugo nije u redu?

"Ne bi smela nikako da vas boli glava od sunčanih naočara, ali da li dobro štite ne možemo utvrditi same. Neke optičarske radnje imaju fotometar, gde se zaštita može proveriti na licu mesta. Ono što mi možemo je da uzmemo naočare i kroz njih gledamo recimo jedan kvadratni oblik, jednim pa drugim okom naizmenično. Ako se linije tog kvadrata krive, to nisu naočare za nas", rekao je on.

Kada je sam oblik naočara u pitanju, kakve da biramo?

"Sada su, srećom, popularne velike naočare, što veće to bolje kada je u pitanju zaštita", rekao je on.

Na tezgama po ulici videćemo jeftine naočare, i više desetina puta jeftinije od onih u optičarskim radnjama ili prodavnicama modnih brendova. Šta nam cena govori o zaštiti koju ćemo dobiti?

"UVA i UVB protekcija mora da postoji, to će pisati na staklu. Cena nije uslovljena kvalitetom, to nije skupa tehnologija više, to su samo supstance kojima se oblažu staklo ili plastika. Bilo kakve naočare blokiraće UVB zrake, UVA je problem i zahteva posebne supstance. Naočare sa tezge nemate kako da proverite, da li je to tako što na njima piše, na nalepnici koja se nalazi na staklu. Ima raznih cena", rekao je on.

"Nisu ni sve skupe naočare dobre, jedino što je sa njima sigurno je standard kvaliteta koji mora biti ispunjen, to što piše na deklaraciji mora postojati u samim naočarama", rekao je on.

"Pričamo o kumulativnom dejstvu, mi moramo da mislimo o UV zračenju čak i zimi, posebno na planinama. Promene mogu biti direktne, UVB površno deluje i pravi fotokeratitis, toplotno oštećenje rožnjače ili solarnu makulopatiju, koja direktnim gledanjem u Sunce nastaje, to nikada ne bismo smeli da radimo. UVA zraci prave promene kao što su katarakta i karcinom oka", rekao je on.

Melanom oka je, kaže doktor, mnogo češća nego što mislimo i procenti rastu iz godine u godinu.

"To nije primarni tumor oka, već i metastatski", upozorio je on.

Šta su polarizovana stakla?

"Svetlost nam samo ne smeta prilikom gledanja, polarizacija zagušuje svetlost, ali ne znači ništa u smislu UV zračenja i zaštite", rekao je on.

Ako nosimo kontaktna sočiva, ona ne pružaju nikakvu zaštitu.

"Sočiva nisu moja uska oblast, ali i uz njih se moraju nositi sunčane naočare", rekao je on.

(MONDO)

Tagovi