Dnevni presek

KORONA SE POVLAČI: Dobar niz se nastavlja, danas manje zaraženih!

Autor Maja Gašić

Najnoviji podaci o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednja 24 časa u Srbiji su zabeležena još 72 slučaja infekcije koronom, dok je, nažalost, preminulo još šest osoba.

Na respiratoru je 18 pacijenata.

U poslednja 24 sata testirano je 9.249 osoba.

Dan ranije bilo je 88 slučajeva infekcije koronom, dok su, nažalost, preminule još tri osobe. Broj osoba na respiratoru je bio 21.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* Novi talas je izvestan

Broj zaraženih korona virusom u Srbiji svakog dana se smanjuje, vakcine imamo "na pretek", a očekuje se dalje popuštanje mera.

Ipak, prethodnih dana dobili smo upozorenja više lekara da nas na jesen, najverovatnije u septembru i oktobru, gotovo sigurno očekuje novi talas korona virusa, koji će biti naročito opasan za mlade.

Predviđa se problem u zemljama i sa visokom i sa niskom stopom vakcinacije i postoje brojne druge nedoumice koje zbunjuju struku, kažu lekari za MONDO.

* Za koju deca će vakcina biti najvažnija

Koja deca bi zaista trebalo da prime vakcinu, šta se preporučuje trudnicama i dojiljama, objasnila je direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Fajzer-Biontekova vakcina preporučuje se deci starijoj od 12 godina, uz saglasnost roditelja, kod izabranog pedijatra. Ko od njih bi trebalo obavezno da je primi? Direktorka Instituta "Batut", Verica Jovanović kaže da sledi izmena i preporuka stručno-metodološkog uputstva gde će se pedijatrima savetovati da u proces vakcinacije kao preporučenu imunizaciju uključe i vakcinaciju protiv kovida za uzrast dece od 12 do 15 godina.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.