Dnevni presek

PONOVO OBRT, KORONA SE NE PREDAJE: Skočio broj novozaraženih, tri osobe preminule

Autor Maja Gašić

Najnoviji podaci o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednja 24 časa u Srbiji je zabeleženo još 103 slučaja infekcije koronom, dok su, nažalost, preminule još tri osobe.

Na respiratoru je 18 pacijenata.

U poslednja 24h testirano je 8.368 ljudi, dok je hospitalizovano 331.

Od početka pandemije u Srbiji je od posledica infekcije koronom ukupno preminulo 7.013.

Dan ranije bilo je 72 slučaja infekcije koronom, dok je, nažalost, preminulo još šest osoba. Na respiratoru je bilo 18 pacijenata.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* Novi talas je izvestan

Broj zaraženih korona virusom u Srbiji svakog dana se smanjuje, vakcine imamo "na pretek", a očekuje se dalje popuštanje mera.

Ipak, prethodnih dana dobili smo upozorenja više lekara da nas na jesen, najverovatnije u septembru i oktobru, gotovo sigurno očekuje novi talas korona virusa, koji će biti naročito opasan za mlade.

Predviđa se problem u zemljama i sa visokom i sa niskom stopom vakcinacije i postoje brojne druge nedoumice koje zbunjuju struku, kažu lekari za MONDO.

* Strah od novog virusa

Epidemiolog dr Slavica Maris, načelnica Jedinice za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, objasnila je na K1 šta su simptomi mišje groznice, bolesti koja može biti i smrtonosna. Prenosi se vrlo lako i letnji meseci su najkritičniji. U Sloveniji je zabeleženo više od 200 slučajeva, što znači da je primetan porast broja obolelih u regionu. Slično je i u Hrvatskoj, a prvi dani leta su trenuci kada se očekuje povećanje broja slučajeva. Ova bolest poznata je od 1884. kada se pojavila u Koreji, ali je na dalekom Istoku i dalje veliki problem. Samo u Kini između 40.000 i 100.000 ljudi godišnje oboli!

"Virus izaziva prirodno žarišnu infekciju, mesto koje je rezervoar, to su glodari, šumski ili poljski miš, pacov... Oni prenose ovu bolest i stalno izlučevinama zagađuju područje gde se nalaze", rekla je ona.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.