Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Danas pad broja novozaraženih, četvoro preminulo

Autor Maja Gašić

Najnoviji podaci o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednja 24 časa u Srbiji su zabeležena još 73 slučaja infekcije koronom, dok su, nažalost, preminule još četiri osobe.

Na respiratoru je sedam pacijenata.

U poslednja 24 sata testirano je 8.864 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih je 301, a od početka pandemije u Srbiji je bilo 7.043 smrtnih slučajeva.

Dan ranije bilo je 84 novozaražena korona virusom od 7.530 testiranih, a nažalost, još osam osoba je preminulo! Na respiratorima je bilo 13 pacijenata, a 309 zaraženih je bilo na bolničkom lečenju.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* Sve o delta soju korone

Epidemiolog dr Predrag Kon je gostujući na RTS-u rekao da "nema informaciju da je delta soj virusa korona stigao u Srbiju, ali da je samo pitanje trenutka kada će virus koji tako dominira pokriti čitav svet".

Govoreći o bržem širenju delta soja korona virusa, koji je ranije bio poznat i kao indijski soj, Kon je naveo da se spominje brže prenošenje za 40 do 60 odsto.

"Prvobitni virus se prosečno prenosio od jednog zaraženog na drugog na tri novozaražena, a ovaj se prosečno prenosi na pet. Upravo zato i obuhvat vakcinacijom mora biti znatno veći da bismo sprečili to njegovo prenošenje", objasnio je Kon.

* Dr Šekler - jedna stvar ohrabruje

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler pričao je o novom delta soju korone, a tom prilikom izneo je i ključne karakteristike ove varijante.

"Što se tiče njegove zaraznosti, promene koju ima, sve ukazuje na lakšu prenosivost, manja količina virusa je potrebna da bismo se zarazili. A inficirani potom izlučuju više virusa nego kod ostalih varijanti", rekao je on.

"Prenosivost jeste veća, a nas treba da zanima samo to da sve vakcine i dalje štite i da su distanca, maske i vetrenje prostorija ključni u prevenciji", podsetio je dr Šekler.

On je kazao i da je blizak stavu engleskih stručnjaka, koji smatraju da će patogenost lakše prenosivog virusa biti manja.

"Nil Ferguson, infektolog iz Engleske, kaže da će ovaj soj imati manju smrtnost iako je prenosivost veća. Ja sam blizu tog stanovišta, oprezno kažem, ne bi me čudilo da je tako. Manja patogenost, a veća prenosivost".

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.