Dnevni presek

KORONA SE NE PREDAJE, OPET TROCIFREN BROJ NOVOZARAŽENIH: Preminule još 4 osobe!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 104 novozaražena od 8.397 testiranih, a nažalost, još četiri osobe su preminule.

Na respiratorima se trenutno nalazi 12 pacijenata, a 293 osobe su na bolničkom lečenju. 

Do sada su u našoj zemlji registrovana 716.562 slučaja korona virusa, a 7.047 osoba je izgubilo život. 

Ukupno je testirano 4.414.477 uzoraka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Stiže delta soj, pandemija će trajati godinama

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da, što se tiče epidemije korona virusa "ništa još nije gotovo", dodao je da možemo da kažemo da smo u mirnoj situaciji koja će biti tokom leta, ali da je sa ovakvim opuštenim ponašanjem moguće da se bolest u većim razmerama vrati na jesen.

On je upozorio da je delta varijanta virusa pet puta zaraznija, te da jedna zaražena osoba može da prenese virus na još petoro. 

"Znamo da je delta soj postao dominantan, moramo da shvatimo da se ovaj virus menja i dobija nove sojeve i da će dalje da se prilagođava, pandemija će se nastaviti godinama", rekao je Kon.

* Gojazni u većoj opasnosti od dugog kovida

Direktorka Poliklinike KCS dr Snežana Polovina za RTS je izjavila da je dokazano da postoji veza između gojaznosti i kovida, dodajući da "gojazni imaju veći rizik obolevanja od ovog virusa, ali i od razvoja teže kliničke slike, znači veći broj njih dospeva u bolnice, zahteva respiratornu podršku i veći je mortalitet".

Doktorka je istakla da se kod gojaznih osoba i posle korone češće javljaju komplikacije.

"Ono što nas brine je što su neki gojazni pacijenti kasnije, nakon mesec-dva, dobijali različite tromboembolijske komplikacije. Gojazne osobe su sklonije produženom kovidu nego što su to normalno uhranjene osobe, a mi još ne znamo šta sve možemo da očekujemo u narednom periodu nakon obolevanja od kovida".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi