Zdravlje

KORONA KATASTROFA NA JESEN ZBOG DELTA SOJA KORONE? Upozorenje dr Šeklera, simptomi su DRUGAČIJI i mnogo brže se prenosi!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Mikrobiolog i virusolog dr Milanko Šekler o delta soju korona virusa. Ranije je izjavio - "na jesen i 4.000 novozaraženih ako se ne pazimo"!

Izvor: TV Prva

Delta soj korone glavna je tema u javnosti već nekoliko meseci, jer je mnogo zarazniji i lakše se prenosi. Stručnjaci kažu da je verovatno već prisutan u Srbiji, samo još uvek nije zvanično registrovan u laboratoriji.

"Da će delta soj stići i kod nas bilo nam je jasno onog trenutka kada se pojavio u svetu, verovatno je već u cirkulaciji i neizvesno je samo kada ćemo ga zvanično izolovati", rekao je virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler.

On je podvukao da razloga za bojazan nema, delta soj se lakše prenosi ali u odnosu na druge mutacije, samo uzrokuje drugačiju kliničku sliku. Nije smrtonosniji od ostalih sojeva.

"Oboleli imaju glavobolju, boli ih grlo ili osećaju da je 'suvo'. Nema visoke temperature, gubitka čula mirisa i ukusa, a primećeno je da kod starijih može da izazove i obilno lučenje sekreta iz nosa", rekao je dr Šekler i podsetio da su najefikasnija zaštita vakcinacija, nošenje maski i održavanje distance.

"Previše smo se opustili i mnogi više ne nose maske. To je veliki problem, pogotovo za ljude koji su na najvećem udaru, a to su oni koji još uvek nisu vakcinisani. Zato apelujem da oni koji se nisu imunizovali, to urade što pre, a maske je neophodno da se nose u svakoj prilici. Da je vakcina najbolja zaštita svedoči primer Velike Britanije, gde je 80 odsto građana primilo prvu dozu cepiva, tako da je među novozaraženima broj vakcinisanih i revakcinisanih svega jedan na 100", rekao je on.

Scenario koji nas čeka na jesen ako ostanemo na ovom obuhvatu vakcinacije je, upozorio je on ranije, po nekoliko hiljada novozaraženih na dan.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/Novosti)

Tagovi