Zdravlje

POTVRĐENO: Delta soj korone stigao u Srbiju!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Novi delta soj je stigao u našu zemlju, potvrdilo Ministarstvo zdravlja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Delta soj korone otkriven je u Srbiji kod dva državljana naše zemlje, koji su se nedavno vratili iz inostranstva. Oba pacijenta su mlađe osobe. Trenutno su u stabilnom opštem stanju.

Nisu vakcinisani. Sekvenciranje je urađeno u Specijalističkom veterinarskom Institutu u Kraljevu, potvrdilo je Ministarstvo zdravlja.

Šta je delta soj?

Nekadašnji indijski, jedan je od oblika korone koji je različit od drugih, a promene koje ima ukazuju na lakšu prenosivost, manja količina virusa je potrebna da bismo se zarazili. A inficirani potom izlučuju više virusa nego kod ostalih varijanti.

"Prenosivost jeste veća, a nas treba da zanima samo to da sve vakcine i dalje štite i da su distanca, maske i vetrenje prostorija ključni u prevenciji. I za alfa varijantu smo slušali isto, to je bio britanski soj, i ništa se značajno nije promenilo. Moram da podsetim da ne mora da znači da je korak u gorem smeru, da ne mislimo samo o crnoj varijanti događaja", rekao je ranije dr Milanko Šekler.

On je podvukao da razloga za bojazan nema, delta soj se lakše prenosi ali u odnosu na druge mutacije, samo uzrokuje drugačiju kliničku sliku. Nije smrtonosniji od ostalih sojeva.

"Oboleli imaju glavobolju, boli ih grlo ili osećaju da je 'suvo'. Nema visoke temperature, gubitka čula mirisa i ukusa, a primećeno je da kod starijih može da izazove i obilno lučenje sekreta iz nosa", rekao je dr Šekler i podsetio da su najefikasnija zaštita vakcinacija, nošenje maski i održavanje distance.

Kon: Možemo da očekujemo 1.000 novih slučajeva dnevno

Epidemiolog dr Predrag Kon je za televiziju N1 ranije govorio o delta soju i podvukao da je "teoretski nemoguće", zbog velikog procenta vakcinisanih protiv korona virusa, da ponovo bude po 5.000, 6.000 novih slučajeva dnevno, kako je bilo na vrhuncu epidemije, ali da je moguće da se ponovo dođe do 1.000 novih slučajeva dnevno.

"Do sada se borba vodila protiv kineske varijante, gde je jedan zaraženi dalje prenosio virus na još dve osobe. Delta soj ima mnogo veću zaraznost, prenosi se sa jedne na pet osoba pa i više", rekao je Kon.

Kon je dodao da u Velikoj Britaniji, gde cirkuliše delta soj korona virusa, "nevakcinisani obolevaju 25 puta više nego vakcinisani", odnosno da je rizik da se neko na javnim skupovima zarazi do 30 puta veći.

Otkud delta soj u Srbiji?

Virusolog iz Kriznog štaba, dr Tanja Jovanović, otkrila je odakle je došao jedan od novozaraženih delta sojem.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi