Zdravlje

DELTA SOJ JE VEĆ U SRBIJI, JEDNO JE SPAS: Podaci sve govore – 99,5% umrlih u poslednjih 6 meseci nije bilo vakcinisano

Autor Maja Gašić

Podaci američkog CDC, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ukazuju da bezmalo 100 odsto preminulih od korone u poslednjih šest meseci zapravo nije primilo vakcinu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Direktorka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski otkrila je da prema prvim podacima čak 99,6 odsto preminulih od korona virusa u polsednjih šest meseci nije bilo vakcinisano. 

Istakla je da od janura, meseca dana od prve vakcinisane osobe u SAD, gotovo svaka osoba koja je preminula od ovog opasnog virusa zapravio nije primila vakcinu.

"Ovo je dokaz da vakcine mogu da spreče gotovo svaku smrt od korona virusa", rekla je Rošel Valenski. 

Ovi nalazi su posebno značajni kad se ima u vidu da se nova mutacija korone koja trenutno hara planetom, daleko lakše prenosi.

U Srbiji je juče potvrđeno prisustvo delta soja virusa, a kako su naši stručnjaci istakli - simptomi su nešto drugačiji. Lakše se prenosi, ali u odnosu na druge mutacije, samo uzrokuje drugačiju kliničku sliku.  Suština jeste da nije smrtonosniji od ostalih sojeva.

"Oboleli imaju glavobolju, boli ih grlo ili osećaju da je 'suvo'. Nema visoke temperature, gubitka čula mirisa i ukusa, a primećeno je da kod starijih može da izazove i obilno lučenje sekreta iz nosa", rekao je dr Milanko Šekler i podsetio da su najefikasnija zaštita vakcinacija, nošenje maski i održavanje distance.

Prema poslednjim podacima, u našoj zemlji je imunizovano nešto manje od 50 odsto stanovništva, a stručnjaci ističu da to nije dovoljno da bismo stvorili jak kolektivni imunitet i jesen dočekali bez bojazni od novog talasa.