Dnevni presek

DELTA SOJ PRETI SRBIJI, ALI DANAŠNJE BROJKE IPAK OHRABRUJU: Situacija prilično stabilna, broj novozaraženih u padu

Autor Maja Gašić

Najnoviji podaci o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednja 24 časa u Srbiji su zabeležena još 74 slučaja infekcije koronom, dok su, nažalost, preminule još četiri osobe.

Na respiratoru je 11 pacijenata.

U poslednja 24 sata testirano je 8.065 ljudi, dok je na bolničkom lečenju trenutno 288.

O početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 7.051 ljudi.

Dan ranije bio je 81 novozaraženi od 8.025 testiranih, a nije bilo preminulih. Na respiratorima se nalazilo 13 pacijenata, a na bolničkom lečenju je bio 291 zaraženi.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* Šta je zajedničko zaraženima delta sojem korone?

Delta soj korona virusa utvrđen je kod dva državljanina Srbije koji su se nedavno vratili sa planinarenja iz Rusije. Oba pacijenta su mlađe osobe i nisu vakcinisani. Virusološkinja Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba, kaže da je delta varijanta zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

Tanja Jovanović rekla je delta soj koronavirusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju.

Prema njenim rečima, oni su po povratku ispoljilji simptome koronavirusa, a njihovi nalazi analizirani su u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu i pokazalo se da je reč o delta soju virusa.

* Ko umire od korone?

Direktorka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski otkrila je da prema prvim podacima čak 99,6 odsto preminulih od korona virusa u poslednjih šest meseci nije bilo vakcinisano.

Istakla je da od janura, meseca dana od prve vakcinisane osobe u SAD, gotovo svaka osoba koja je preminula od ovog opasnog virusa zapravio nije primila vakcinu.

"Ovo je dokaz da vakcine mogu da spreče gotovo svaku smrt od korona virusa", rekla je Rošel Valenski.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.