Zdravlje

SVI PRAVE VELIKU GREŠKU KADA SE OSPU OD VRUĆINE! Dermatolog objasnio - tako će svrab i peckanje samo biti JOŠ GORI!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Osip od vrućine ili miliarija se često pojavi tokom leta, a dermatolog objašnjava šta nikako da ne radite ako primetite crvene tačkice po koži.

Izvor: YouTube/Montefiore Health System

Topli letnji dani su trenutak kada se na koži pojavljuju novi problemi. Ako imate problematičnu kožu, neće vam prijati znojenje i jaka sunčeva svetlost, ali čak i ljudi sa neproblematičnom kožom mogu dobiti osip.

U pitanju je pojava koja se naziva miliarija i ovo je sve što treba da znate o njoj!

"Ovaj osip nastaje od znoja koji se skuplja pod kožom, ali zbog začepljenih kanala ne uspeva da izađe na površinu. Čest je kod dece kod kojih znojne žlezde nisu još uvek u potpunosti razvijene, ali itekako se događa i kod odraslih", rekao je dermatolog dr Adam Fridman.

Naziva se miliarija ili osip od toplote i dešava se kada je napolju vrućina i mnogo se znojimo.

Simptomi miliarije su osećaj svraba ili peckanja, kao i male, crvene izbočine, ili providni plikovi koji lako puknu. Najčešće se ovaj problem javlja na pregibima gde se koža "trlja" o tkaninu odeće koju nosimo.

Miliarija se može pojaviti ispod pazuha, kolena, na preponama, laktovima, ali i drugim mestima na koži. Važno je da ne pravite jednu grešku!

"Nemojte mazati osip nikakvim kremama ili mastima, jer će to dodatno začepiti pore", savetovao je dermatolog.

Osobe kod kojih se pojavi nemaju previše razloga za brigu, a miliarija se tretira najpre promenom garderobe. Birajte odeću koja je lagana, ne steže, napravljena je od materijala koji dišu i nežni su prema koži.

"Ako promenite način odevanja i malo češće boravite u klimatizovanim prostorijama, miliariija bi trebalo da se povuče bez ostavljanja tragova. Ali ako traje ili simptomi postaju sve gori, idite kod lekara", rekao je on.

(MONDO)

Tagovi