Dnevni presek

STABILNE KORONA BROJKE DRUGOG DANA VIKENDA: Manje od 80 zaraženih, preminule još tri osobe!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 77 novozaraženih od 5.407 testiranih, a nažalost, još tri osobe su preminule

Na respiratorima se trenutno nalazi devet pacijenata, a 279 zaraženih je na bolničkom lečenju. 

Od početka epidemije u našoj zemlji su registrovana 716.873 slučaja obolevanja od korone, a 7.058 osoba je izgubilo život. 

Ukupno je testiran 4.442.861 uzorak. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Delta sojem najviše ugroženi mladi

Epidemiolod dr Predrag Kon istakao je da su novim delta sojem najviše ugroženi mladi ljudi, koji mahom nisu vakcinisani, ali je i optimistično dodao da su simptomi sada nešto blaži.

"Vi kada posmatrate kuda će taj virus da ide, jasno je da će ići kroz mlade. Vidi se jasno pomeranje ka mlađem uzrastu. I ono što se otkriva sada, to je opet kao na samom početku, to je da su to sada mlađi ljudi koji imaju češće kontakte", rekao je dr Kon, dodajući da su upravo mladi i najmanje vakcinisana starosna grupacija u našoj zemlji. 

* Šta se zna o novom Lambda soju korone

Prof. dr Nada Kuljić Kapulica, mikrobiolog, govorila je za domaće medije o novom, lambda soju. Krenuo je iz Južne Amerike, nazivaju ga još i varijanta C37, a već se raširio u 29 zemalja sveta.

"Pretpostavlja se da se brže prenosi, a za sada je u prvom stepenu varijante što znači da je struci nedovoljno poznat i 'interesantan'. Prethodni sojevi bili su u drugom stepenu težine, što ih kategorizuje kao viruse koji pobuđuju zabrinutost", rekla je ona.

Dejstvo vakcine na lambda soj, kao i učinkovitost antitela, još uvek nisu ispitani jer se o ovom soju malo zna.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi