Korona virus

NE TREBA "BROJATI" ANTITELA, A OVO JE ISTINA O TREĆOJ DOZI VAKCINE: Imunolog objasnio da li je neophodna svima

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Imunolog prof. dr Dušan Popadić u Dnevniku pričao o merenju antitela i trećoj dozi vakcine protiv korona virusa.

Izvor: RTS/screenshot

Imunolog prof. dr Dušan Popadić pričao je u Jutarnjem dnevniku RTS-a o novom talasu korone, upozorivši da ćemo imati hiljade novozaraženih dnevno ako se ne trgnemo, a pomenuo je i treću dozu vakcine.

O trećoj dozi se puno priča, i možda je nekima koji se ne razumeju u proces vakcinacije neobično da čuju da nakon dve primljene ide "još jedna". Međutim, to je standardna praksa.

"Treća doza vakcine nije nešto o čemu razmišljam, ja želim da svi dobiju prvu i drugu. Ako bi se to dogodilo, nikome ne bi bila potrebna treća. S druge strane, imunološki gledano, treća doza nije ništa novo niti posebno, to se radi kod tetanusa, hepatitisa B... Svi koji su primili te vakcine znaju da su bile tri doze. Ne vidim to kao problem, imunološki je ispravno", rekao je prof. dr Popadić.

"Imamo dovoljno vakcina da primimo i treću, ako smo primili prve dve doze, oko toga ne bih pravio nikakvo pitanje", rekao je šef katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Mnogi se "zaleću" i daju novac za proveru antitela u organizmu, iako stručnjaci upozoravaju da to nije baš tako jednostavno. Antitela nisu jedini znak da će se telo uspešno izboriti s virusom, niti običnom čoveku išta znači broj koji vidi na rezultatu.

Prof. dr Popadić se slaže da ne treba meriti antitela, a na pitanje kako da onda znamo da li smo zaštićeni, ima jednostavan odgovor.

"Zaštićeni smo, jer smo primili vakcinu", rekao je on.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)