Dnevni presek

POSLE VIKENDA NAGLI SKOK KORONA BROJKI: Više od 100 zaraženih, jedna osoba preminula!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 110 novozaraženih korona virusom, a nažalost, preminula je još jedna osoba

Na respiratorima se trenutno nalazi 11 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 281 zaraženi.

Od početka epidemije u našoj zemlji su registrovana ukupno 716.983 slučaja virusa korona, a 7.059 osoba je preminulo. 

Ukupno su testirana 4.450.742 uzorka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Ne gine nam novi talas epidemije

Već danima unazad priča se o tome šta nas očekuje u narednom periodu, posebno zbog toga što je i u našoj zemlji registrovan delta soj korone. Epidemiolog dr Predrag Kon smatra da nam novi talas "ne gine".

"Na jesen nam preti novi talas. S ovim stepenom vakcinacije, on je izvestan. Ljudi moraju da shvate da nismo dostigli kolektivni imunitet. Brojkama se manipuliše, ili blaže da kažem, različito se predstavljaju. Kada se kaže da je vakcinisano blizu 50 odsto, misli se na punoletne građane, oko 5,4 miliona koliko se procenjuje da ih je trenutno u Srbiji. Međutim, mi smo obuhvat vakcinacije pomerili na granicu do 12 godina, dakle potrebno nam je još više vakcinisanih", objasnio je dr Kon.

* Imaćemo hiljade novozaraženih dnevno

Imunolog prof. dr Dušan Popadić rekao je da će novi talas korone, tokom jeseni ili zime, doneti brojke novozaraženih "koje će se meriti hiljadama", ako se ne vakciniše dovoljan broj ljudi.

"Trenutno je situacija lakša definitivno, nego pre par meseci, ali to može biti zatišje pred ponovni nalet bure. I dalje nema dovoljno imunih, kada saberemo, još nemamo 50 odsto imunih i to nije dovoljno da mirno čekamo zimu", rekao je on u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

"U zatvorenom prostoru, posebno po velikim vrućinama kada želimo u klimatizovani prostor, u tom smislu je ovo pandan zimi. Ja ne očekujem ništa dobro kao rezultat kršenja zdravog razuma, a ne samo mera. Potpuno se slažem da će na jesen i u ranu zimu biti mnogo, mnogo više novozaraženih, broj će biti u hiljadama", kazao je on.

* Simptomi delta soja korone

Delta soj korone stigao je u Srbiju, a virusolog dr Tanja Jovanović iz Kriznog štaba na K1 je pričala o simptomima, načinu širenja i drugim detaljima vezanim za ovaj soj.

Simptomi delta soja su drugačiji, i izostaje jedan koji je bio prepoznatljiv za prethodnu varijaciju.

"Bol u grlu, curenje nosa, temperatura koja može da bude povišena ali ne veoma visoka. Simptomi na koje smo računali ranije, gubitak čula mirisa i ukusa, njih sada nema", rekla je ona.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi