Dnevni presek

KORONA BROJKE MIRUJU, OPET TROCIFREN BROJ: Više od 100 zaraženih, 2 osobe preminule!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 110 novozaraženih od 9.372 testirana uzorka, a nažalost, još dve osobe su preminule.

Na respiratorima se trenutno nalazi 12 pacijenata, a u bolnici se od korone leče 283 zaražene osobe. 

 Od početka epidemije u našoj zemlji su registrovana 717.093 slučaja korona virusa, a 7.061 osoba je preminula. 

Ukupno je testirano 4.460.114 uzoraka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Novi talas korone u Srbiji možda i pre jeseni

Generalni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da četvrti talas korona virusa u Srbiju može da dođe i pre jeseni. On smatra da su se građani u Srbiji "preterano opustili" i da većina smatra da je korona prošlost, a ona je i dalje tu.

"Došlo je do usporenja vakcinacije, sa jučerašnjim danom smo dali 2.730.000 prvih doza vakcine i 2.590.000 drugih doza, i to još nije dovoljno da se opustimo, jer sa tim brojem vakcinisanih ne možemo očekivati mirnu jesen", ocenio je on za TV Pink.

* Pogoršanje epidemiološke situacije sasvim izvesno

Epidemiološka situacija u Srbiji je znatno bolja nego što je bila pre nekoliko meseci, ali stručnjaci upozoravaju da postoji opasnost od novog talasa epidemije. 

"Sada jeste situacija relativno dobra, ali svakog dana imamo stotinak zaraženih. Nije suština u tom broju, u pogoršanju sa 80 na 100, ali suština je da imamo veliki deo stanovništva koji nije imun na ovu bolest, nije stekao imunitet ni preležanom bolešću, niti je vakcinisan. To je rizik koji pre ili kasnije neminovno mora dovesti do nekog pogoršanja, mi se svi nadamo da ono neće ličiti na prethodne talase".

On je istakao da je trenutna situacija poput požara koji još uvek tinja, ali bi mogao da se razbukti jer ima dosta "suve trave", odnosno ljudi koji nisu imuni na koronu. 

* Moguće uvođenje novih mera

Prema rečima prof. Petra Kočovića koji pomoću matematičkih formula i modela prati kretanje pandemije korone u celom svetu, zbog skoka broja novozaraženih, naša zemlja je praktično već ušla u četvrti talas epidemije, 4. jula.

Da li je talas već počeo ili ne, tek stručnjaci su saglasni da ukoliko se ne budemo pridržavali mera i ne vakciniše se veći broj građana, moglo bi da dođe i do uvođenja novih mera.

"Kada krene talas mi ne možemo tek tako da pustimo. Moraćemo nekako da reagujemo. On neće naglo krenuti, ali će krenuti", dodao je dr Kon.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi