Zdravlje

NE MOŽEMO DA BUDEMO KAO KINEZI: Kon o poštovanju mera i "zatvaranju", pomenuo i Indijce koji HRLE u Srbiju

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Epidemiolog na Prvoj pričao o masovnom dolasku državljana Indije u našu zemlju, objasnio zašto ne možemo da se "ponašamo kao Kina".

Izvor: TV Prva/screenshot

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon uživo je na Prvoj komentarisao epidemiološku situaciju i najavio skok brojki koji će trajati nedeljama. 

Dr Kon je prokomentarisao i nove mere u Kini, rekavši da je Srbija dokazala da ne može kao Kina i to zbog mentaliteta. 

"Sada je nama, uslovno rečeno, svejedno šta se u Kini dešava. Kina se brzo zatvara, njima je najvažnije sprečiti što pre prenošenje virusa. Mi smo u potpuno drugoj fazi, mi rešavamo ovu situaciju povećanjem broja imunih, sami sebi smo dokazali da ne možemo kao Kinezi, to je nemoguće. Naš mentalitet i sposobnosti nisu takve, za takvo drastično sprovođenje mera uz maksimalno poštovanje. I naša ekonomija to ne može da izdrži", rekao je on.

Državljani Indije prethodnih dana masovno dolaze u Srbiju, ali Kon kaže da postoji protokol za ponašanje.

"Ništa mene ne zabrinjava ako se poštuju mere, bez ikakvog problema i pardona, što bi se reklo, to sve prolazi. Imaju testove i karantin kada dolaze, posebno se odvoze u smeštaj, opet se testiraju posle sedam dana i tek ukoliko su pozitivni uključuju se zdravstvene vlasti, zavodi i instituti, prvenstveno epidemiolozi. Pročitao sam da je to četvorocifren broj ljudi, ali to ne znači ništa. Ako sve vreme imamo testove i praćenje dolazaka, mi nemamo problem. Bar da ja znam, nemamo prijavljen slučaj zaraženog Indijca", rekao je on.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)