Dnevni presek

BROJKE U SRBIJI PONOVO SKOČILE, SKORO 150 ZARAŽENIH: Još 3 osobe preminule od korone!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 145 novozaraženih od 9.283 testirana, a nažalost, još tri osobe su preminule.

Na respiratorima se trenutno nalaze četiri pacijenta, a 292 osobe se nalaze na bolničkom lečenju. 

Od početke epidemije do 13. jula u 15 časova u našoj zemlji je ukupno registrovano 717.812 slučajeva korona virusa, a 7.076 osoba je preminulo. 

Ukupno su testirana 4.514.773 uzorka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Zaseda Krizni štab

Sednica Kriznog štaba održava se danas od 15 časova, a razmatraće se i potencijalno uvođenje novih mera. 

"Znam da su doktori izuzetno zabrinuti i videćemo, veliki je apel da se mladi vakcinišu, a ono što je važno je da bismo nastavili sa tim trendom jedne od najbezbednijih zemalja", rekla je premijerka Ana Brnabić pre početka sednice. 

* Kako će izgledati vakcinacija trećom dozom

Sve se više govori o vakcinaciji trećom dozom protiv korone, a pominje se i mešanje cepiva različitih proizvođača. O ovoj temi virusolog Veterinarskog instituta u Kraljevu dr Milanko Šekler govorio je gostujući u Jutarnjem programu TV Prva.

"Mogu da govorim iz ličnog, višedecenisjkog iskustva, da se uvek dobije dobar odgovor organizma, pogotovo kada se daju određenim redosledom. Ako su vakcine različitih sojeva, to je idealno. Ali mi nemamo te vakcine, imamo samo od prvog - Vuhan soja i pokazalo se da vrlo dobro štite od svih do sada pojavljenih oblika virusa. Onda bi se kombinacijom platformi, odnosno načina na koji se proizvode vakcine koje rade na različitom principu, dobio bolji, složeniji, kompletniji imunitet jer bi se podjednako stimulisalo nekoliko delova imunog sistema", kaže dr Šekler i dodaje da svaka od ovih vakcina ima svoj "omiljeni" deo koji stimuliše.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi