Dnevni presek

PONOVO KLACKALICA: Manje novozaraženih nego juče, jedna osoba preminula

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 125 novozaraženih od 8.868 testiranih, a nažalost, još jedna osoba je preminula.

Na respiratorima se trenutno nalaze četiri pacijenta.

Prethodnog dana bilo je145 novozaraženih od 9.283 testirana, a nažalost, još tri osobe su preminule. Na respiratorima su bila četiri pacijenta, a 292 osobe su se nalazila na bolničkom lečenju.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Počeo četvrti talas korone

Korona brojke poslednijih dana uglavnom su trocifrene, što znači da je došlo do blagog pogoršanja. Zbog toga neki stručnjaci upozoravaju da nas očekuje novi talas epidemije, drugi kažu da je već počeo, a svoj stav o tome je izneo i sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Na pitanje da li je počeo novi talas epidemije, dr Đerlek je gostujući u Beogradskoj hronici odgovorio:

"Čim su verifikovana dva slučaja delta soja, čim rastu brojevi novozaraženih, iako to nisu brojke koje mnogo zabrinjavaju, ali je poenta da na vreme reagujemo i smanjimo štetu koja će se verovatno desiti do sredine septembra, kada će delta soj pokazati svoju punu snagu"

* Bliži se gama soj

Gama ili brazilski spoj virusa približio se granicama Srbije. Prvi slučaj brazilskog ili gama soja virusa registrovan je i u Bosni i Hercegovini, a kako naučnici tvrde karakterističan je po tome što lakše zaobilazi imunitet nastao nakon vakcinacije ili prebolovane infekcije.

U Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu potvrđen je prvi slučaj gama ili brazilskog soja koronavirusa u BiH.

Ovaj soj u Srbiji još nije registrovan, a od zemalja u okruženju u Hrvatskoj je detektovan u februaru, a u Sloveniji u martu ove godine.

* Ne treba mešati vakcine?

Naučnica Svetske zdravstvene organizacije, Sumija Svaminatan savetovala je da ljudi ne mešaju vakcine protiv KOVID-19 različitih proizvođača, nazivajući to "opasnim trendom".

Dodala je da će u zemljama biti haotična situacija ako građani sami počnu da odlučuju kada će i ko uzimati drugu, treću i četvrtu dozu, piše Rojters.

SZO je objavila da su samo neki podaci o mešanju vakcina dostupni i da se očekuje više.

Strateška savetodavna grupa stručnjaka iz SZO u junu je rekla da bi vakcina Fajzer mogla da se koristi kao druga doza nakon prve doze AstraZeneke, ako u međuvremenu dođe do nestašice Fajzer vakcina.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.