Dnevni presek

KORONA BROJKE PONOVO RASTU: Danas preko 150 novozaraženih, preminula jedna osoba

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 156 novozaraženih, a nažalost, još jedna osoba je preminula.

Na respiratorima se trenutno nalaze sedam pacijenta.

Prethodnog dana bilo je 125 novozaraženih od 8.868 testiranih, a nažalost, još jedna osoba je preminula. Na respiratorima su se nalazila četiri pacijenta.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Uskoro kraj korone?

Šef katedre za higijenu i medicinsku ekologiju i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, dr Goran Belojević, rekao je u Jutarnjem programu Pinka da previđa kraj pandemije korona virusa u decembru.

Pojavio se delta soj, stigao je i u Srbiju i dominantan je u više zemalja. Dr Belojević je objasnio da je to normalno kod pandemija velikih razmera i objasnio i zašto.

"Južna Amerika je sada na udaru, Rusija i neke zemlje Azije, u Evropi je nešto lakše, ali su ta kretanja talasa normalna u velikim pandemijama, nikada nije sve odjednom zahvaćeno istim intenzitetom. Virus izmiče, i bori se da opstane", rekao je dr Belojević.

"Virus i ostatak biosfere se bore, ne samo čovek. Otpornost na kovid se stiče ili ako se zarazimo, ili vakcinacijom, dakle postoji prokuženost, ja sam tako predviđao da će se pandemija okončati vrlo brzo. Gotovo je identična španskoj groznici, svaki naučnik mora da zastupa svoj stav, to je samo moj stav, da će biti gotova u decembru", rekao je on.

* Nepoznato o koroni

Decu smo najpre smatrali superprenosiocima korone, odahnuli što uglavnom, imaju lakše posledice bolesti, a dečji pulmolog dr Saša Milićević rekao je da postoji još mnogo toga što ne znamo o mališanima i kovidu.

On je, upitan da prokomentariše mutacije virusa, rekao da najvažniju stvar o koroni ipak i dalje znamo jer se nije promenila.

"I dalje su enigma deca što se tiče kovid infekcije, zbog čega oni tako tolerišu infekciju i zašto je takav tok bolesti kod njih. Ako bismo to uspeli da otkrijemo, možda bismo mogli da primenimo i na odrasle. Deca su sada malo manje u kontaktu zbog raspusta, ali tinejdžeri imaju više kontakata, sigurno da će prenos kod njih postojati. Mnogi će steći imunitet, ali sa druge strane, u pripravnosti smo da će se to proširiti. Brojevi su za sada pod kontrolom kod dece, nadamo se da će tako ostati", rekao je on.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.