Obratite pažnju

PREPOZNAJTE SIMPTOME TOPLOTNOG UDARA KOD DECE: Prvo se javlja malaksalost, a slede ovi znaci upozorenja

Autor Nataša Petrović

Obratite pažnju na ove simptome koji ukazuju na toplotni udar kod dece!

Izvor: bokan/Shutterstock.com/screenshot/RTS

Iza nas su neverovatno topli dani, a biće ih još. Boravak napolju, kada je veoma toplo, može da dovede do toplotnog udara, odnosno pregrevanja tela, a Jelena Vasojević iz "Halo beba" za RTS je otkrila kako prepoznati simptome upozorenja kod dece.

"To je pre svega malaksalost i dezorijentisanost, dete postaje tiho, smirenije, ne odaziva se baš na prvi poziv, komunikacija nije uobičajena. To je prvi znak koji roditelji mogu primetiti. Takođe, da deca manje mokre, da se puno znoje i da su se onako zajapurili u licu. Nešto kasnije dolazi vrtoglavica, visoka temperatura, koja može da izostane kao simptom, ali taj toplotni udar može se završiti čak i kolabiranjem, odnosno da dete izgubi svest".

Najbolje je svakako da, kada su temperature veoma visoke, dete ne boravi napolju u najtoplijem delu dana - od 11 do 17 časova, ili da bude u nekoj "debeloj" hladovini. Osim toga, savet je da pratite dete kako biste na vreme primetili simptome toplotnog udara, ako do njih dođe, a evo i koje posledice još, osim pregrevanja, mogu da se jave zbog velikih vrućina.

"Može da se pojavi osip po telu i to često imamo ovih dana, roditelji nisu sigurni kako da obuku dete, da li da rashlađuju prostoriju u kojem dete boravi... Prevoz je veliki problem u toplim danima, na sve treba obratiti pažnju, nije to samo pola sata ću napolju, posmatrajmo decu da vidimo kako će reagovati".

(MONDO)