Dnevni presek

KORONA BROJKE SVE ALARMANTNIJE: Više od 200 zaraženih, nema preminulih!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 206 novozaraženih od 8.687 testiranih, a dobra vest je da nema preminulih.

Na respiratorima se trenutno nalazi šest pacijenata, a 299 zaraženih je na bolničkom lečenju. 

Do sada je ukupno registrovano 719.299 slučajeva obolevanja od korone, a 7.078 osoba je preminulo. 

Ukupno je testirano 4.540.946 uzoraka. 

Ovo su teme dana o virusu korona! 

* Raste broj zaraženih delta sojem

U Srbiji je do sada izolovano osam slučajeva zaraze delta sojem koronavirusa, ali ih sigurno ima više, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je upozorio da se pandemija neće završiti dok ne bude 70-80 odsto vakcinisanih, kako u svetu, tako i u Srbiji. 

* Stiže novi talas, najviše će se zaražavati nevakcinisani

Stručnjaci već neko vreme upozoravaju da nas očekuje novi talas epidemije, a istog mišljenja je i savetnik UNICEF-a za imunizaciju dr Dragoslav Popović. On smatra i da će to biti talas nevakcinisanih.

"Nas očekuje četvrti talas globalno, očito je da će ovaj novi soj biti dominantan. Bojim se da će ovaj talas biti talas nevakcinisanih, virus će se ubrzano širiti među populacijom koja nije vakcinisana. Ono što je dobro to je da vakcine funkcionišu, daju zaštitu, apelujem na građane da se vakcinišu što pre, vakcinacija traje, ako krenu sutra, možda prime tu drugu dozu pre nego što stigne novi talas", izjavio je dr Dragoslav Popović.

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji, on je istakao da se često ta priča "postavlja naglavačke". 

"Mi ne govorimo o smanjenju prava nekih ljudi, govorimo o tome da niko nema pravo da ide okolo da širi virus i predstavlja rizik po druge ljude. Postoji rešenje, to su vakcine, to nije nikakav napor. Prvenstveno treba da se vakcinišu medicinski radnici jer su oni na prvoj liniji".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi