Dnevni presek

PRVOG DANA VIKENDA MANJI BROJ ZARAŽENIH: Preminule još 2 osobe!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 166 novozaraženih, a nažalost, još dve osobe su preminule. 

Na respiratorima se trenutno nalazi šest pacijenata, a 301 pacijent je na bolničkom lečenju.

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano 718.465 slučajeva zaraze koronom, a 7.080 osoba je preminulo. 

Ukupno su testirana 4.548.523 uzorka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Virus će izgubiti bitku 

Mikrobiolog i virusolog dr Milanko Šekler rekao je u Jutarnjem programu K1 da trenutno sa koronom vodimo borbu na život ili smrt, i da će je virus sigurno izgubiti, ali ne sam od sebe.

On je istakao da otpor prema vakcinaciji u našoj zemlji nije veći nego u drugim zemaljama, te da imunizacija nigde ne ide baš sjajno, zbog čega se u pojedinim državama uvode nove mere. 

"Uzimajući u obzir moje iskustvo u primeni vakcine pri suzbijanju virusnih infekcija, to nije čarobni štapić koji rešava sve, javljaće se još dosta problema. Kada uđete u proces vakcinacije on mora da traje, i da bude 'nategnut', ovo je borba na život i smrt i virus će je izgubiti, to je sigurno. Ali je nužno da prođe vreme i da se svi ponašamo u skladu sa preporukama struke. Znao sam šta će se desiti, imajući iskustvo iz svoje grane medicine", rekao je dr Šekler.

Možda će vas zanimati

"Seljaci se isto dvoume, pa ukapiraju da mora da se da vakcina i da joj treba vreme. Seljak to razume vremenom. A veliki, obrazovani građani, da ne kažem neki drugi izraz, malo slabije stoje u odnosu na bistre ljude koji žive na selu i odlično raspoznaju te stvari, koji znaju kada je đavo odneo šalu", rekao je on.

* Voditeljka otkrila kako se zarazila delta sojem 

Voditeljka Ket Sedler (46) saopštila je da je  korona virusa, iako je vakcinisana obema dozama vakcine. 

"Lečim se kod kuće, ali nemam baš blage simptome. Glava mi puca, imam temperaturu, curi mi sluz iz očiju. Moj sin nije želeo da se vakciniše i poštovala sam njegov izbor. Negovala sam ga kada se razboleo, i dobila sam delta soj od njega. Htela sam da vam kažem da vakcina štiti od teških oblika bolesti, od smrtnog ishoda, a ne od zaražavanja sojem koji je brže prenosiv od prethodnih", napisala je Ket.

"Ja sam majka, pustila sam ga da sam odabere i naravno da sam ga negovala. Ponovo bih sve isto uradila. Samo bih obukla zaštitno odelo", napisala je ona.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi