Dnevni presek

PONOVO SKOČILE BROJKE, VIŠE OD 200 ZARAŽENIH: Još 4 osobe preminule!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 228 novozaraženih od 9.331 testiranog, a nažalost, još četiri osobe su preminule.

Na respiratorima se trenutno nalazi 10 pacijenata.

Od početka epidemije registrovana su ukupno 719.234 slučaja korone, a 7.092 osobe su preminule.

Ukupno je testirano 4.582.228 uzoraka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Korona bukti širom sveta

Više od 3,4 miliona slučajeva korona virusa i 56.000 mrtvih registrovano je u svetu tokom prošle nedelje, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija u nedeljnom biltenu objavljenom u Ženevi rano jutros, što je povećanje za 12 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

"Ukupan broj novih slučajeva za period između 12. i 18. jula je bio 3,4 miliona, što je povećanje za 12 odsto u odnosu na prošlu nedelju", navela je SZO.

* Delta soj napada pluća, bubrege, srce, mozak

Novi talas epidemije u Srbiji je već počeo, a lekari upozoravaju da će na udaru biti mladi, kao i da delta soj napada pluća, mozak, srce, bubrege...

"Nije mi jasno zbog čega su mladi toliko nezainteresovani za vakcinaciju. Delta soj je možda u početku malo drugačiji u odnosu na prethodne sojeve, a to najčešće znači da nema gubitka mirisa i ukusa. Ali u kasnijim fazama može i kod mladih da napadne pluća, bubrege, mozak i krvne sudove. Vakcinisani mogu da dobiju samo blaže simptome korone i kod njih novi soj ne može da pređe u drugu fazu", rekao je za "Blic" načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC "Dragiša Mišović" Predrag Stevanović.

* Nagrade i putovanja motivacija za vakcinaciju

Država priprema paket mera kako bi podstakla veću vakcinaciju, a Vlada i Krizni štab žele, pre svega, da stimulišu vakcinisanje mladih od 18 do 30 godina. Odluka o novom paketu mera biće doneta do 1. avgusta, a prema nezvaničnim saznanjima, razmišlja se o uvođenju nagrade igre ili lutrije, deljenju besplatnih karata za utakmice i koncerte, ali i stimulacijom mladih putem vaučera za kupovinu i putovanja, ski pasa za zimovanje, dopunskog ispitnog roka...

Do 1. avgusta Vlada i Krizni štab bi trebalo da preseku da li bi podsticajne mere obuhvatile sve građane koji se vakcinišu ili samo mlade od 18 do 30 godina. Takođe, očekuje se i odluka da li će biti stimulisani svi građani koji su se cepili od početka vakcinacije ili samo oni koji se vakcinišu nakon 1. avgusta.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi