Dnevni presek

OPET SMO NA KORONA KLACKALICI: Više od 200 zaraženih, preminule još 3 osobe!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 228 novozaraženih od 8.969 testiranih, a nažalost, još tri osobe su preminule.

Na respiratorima se trenutno nalazi 11 pacijenata, a 320 zaraženih je na bolničkom lečenju. 

Od početka epidemije su registrovana 719.462 slučaja obolevanja od korone, a 7.095 osoba je preminulo. 

Ukupno su testirana 4.591.257 uzroka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Moguće pooštravanje mera od sledeće sedmice

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da postoje novi podaci o korona virusu koji "uzenimiravaju" i da se "epidemiološka situacija jasno pogoršava", pa da je jedini način da se protiv korone borimo - vakcinacija. Prema njegovim rečima, Krizni štab nije odustao od uvođenja novih mera.

"Nije se odustalo od pooštravanja mera, pitanje je samo da li se mere poštuju. Imaćemo više zaraženih i nećemo moći da uđemo u avgust sa istim merama koje imamo sada i to mora svima da bude jasno".

* Imaćemo po 1.000 novozaraženih dnevno

Epidemiološka situcija u zemlji je još uvek stabilna, ali trocifreni broj novozaraženih od koronavirusa opominje da bi u narednim nedeljama on mogao da bude i četvorocifren, ukoliko ne budemo poštovali mere. U evropskom regionu epidemiološka situacija se pogoršava zbog bržeg širenja delta soja koji će do kraja avgusta biti dominantan u Evropi, rekao je direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša.

Pre nedelju dana imali smo na dnevnom nivou 100 novih slučajeva, sada već preko 200. Ako se tako nastavi za dve nedelje ćemo imati preko hiljadu, tvrdi on.

"Svake nedelje možemo očekivati ozbiljniju situaciju. Novi talas je na pragu a kakav će biti zavisi od našeg ponašanja, i naravno vakcinacija. Bolje je da se sada zaštitimo nego kada je intenzitet virusa visok", istakao je Ivanuša.

* Treća doza vakcine neizbežna

Svet uveliko priča o trećoj dozi vakcine, a mnoge je iznenadila vest da će određene zemlje po isteku zadatog perioda tražiti novi PCR test za ulazak, čak i kod vakcinisanih.

"Koliko dugo će štititi vakcina, još uvek ne znamo, to svetski stručnjaci istražuju na reprezentativnim uzorcima, za svaku vakcinu. Najverovatnije je da će šest meseci držati svaka, neka će i duže, pa će sigurno na osnovu toga, kada taj imunitet počne da opada, da bude potrebno dati revakcinalnu dozu, ili 'treću dozu' kako je sada zovu", rekao je epidemiolog dr Radmilo Petrović.

"To je neizbežno, prema onome kako 200 godina unazad znamo, otkad primenjujemo vakcine, svaka od njih je posle određenog perioda morala da ima revakcinaciju da bi produžila imunitet", rekao je epidemiolog.

* Kineska vakcina najbolje štiti od novih sojeva

Prema do sada dostupnim podacima iz sveta, sve dostupne vakcine protiv korone u izvesnoj meri štite i od novih sojeva kovida. Imunolog dr Dušan Popadić smatra da je kinseka vakcina "Sinofarm" otpornija na promene u virusu, te da stoga bolje štiti od mutacija jer sadrži ceo virus, odnosno sve proteine koje virus ima u sebi. 

Odgovor kod vektorskih i RNK vakcina je, objasnio je imunolog, sužen, ograničen na "S" protein koji je samo jedan od tih 29 virusnih proteina.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi