Dnevni presek

MALO NIŽE KORONA BROJKE, OPET VIŠE OD 200 ZARAŽENIH: Preminule još 3 osobe!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 202 novozaražena od  8.853 testirana, a nažalost, još tri osobe su preminule. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 10 pacijnata, a 323 zaražena su na hospitalizovana.

Od početka pandemije od posledica virusa preminulo je 7.098, dok su obolele 719.664 osobe.

Ukupno je testirano 4.600.110 uzoraka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Zvanično preporučena i treća doza vakcine

Održana je sednica Stručnog komiteta za imunizaciju, na kojoj je doneta preporuka o primanju i treće doze vakcine protiv kovida-19. 

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je davanje treće doze vakcine protiv korone najmanje šest meseci nakon primanja druge doze i to da treća doza bude RNK vakcina, kakva je Fajzerova i kakva je Modernina, koja bi trebalo da stigne u Srbiju u oktobru.

"Stručni komitet za imunizaciju preporučuje davanje treće doze vakcine protiv kovida-19 osobama kod kojih je od aplikovanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su prethodno primile i to prvenstveno kod osoba sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primalaca transplantata koštane srži i i osoba na hemodijalizi, starijih od 70 godina, starijih od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i osoba koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima", saopšteno je.

* Srbija je u crvenoj korona zoni

Profesor informacionih tehnilogija Petar Kočović je objavio da je naša zemlja zvanično u crvenoj korona zoni, što praktično znači da imamo između 30 do 50 zaraženih koronom na 100.000 stanovnika.

Iako smo praktično tek zakoračili u crveno, budući da imamo 31 zaraženog na 100.000 prema podacima evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), epidemiloška situacija nije nimalo naivna.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi