Zdravlje

NOVO POGORŠANJE BROJKI! Zaraženo skoro 250 ljudi, preminulo pet pacijenata

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Korona virus je u proteklih 24 sata zabeležen kod još 249 ljudi. Nažalost, preminulo ih je još pet, dok je na respiratorima devet pacijenata. Testirano je 8.596 uzoraka.

Dan ranije, korona je zabeležena kod 202 pacijenta uz tri smrtna ishoda.

Uskoro opširnije, evo vesti dana o korona virusu!

* KON: NAREDNIH NEDELJA ĆE BITI JOŠ GORE!

"Mi imamo situaciju koja će se pogoršavati, to je nezaustavljivo u narednih nekoliko nedelja, pa čak i do mesec dana. Pa ćemo videti dokle će to ići, ali je suština u tome da se stalno traži neki balans. Da, mi moramo da živimo, nema potpunog zatvaranja, ali moram da kažem da je uz postojanje vakcine to potpuno besmisleno", rekao je Kon na Prvoj.

Izvor: TV Prva/screenshot

* NA ULICI MI DOBACUJU - POCRKAĆEMO SVI!

Kon je kazao i da će korona virus, kao i drugi virusi, ostati "sto godina s nama" i naveo šta mu ljudi dobacuju na ulici. Ima odgovor koji će svima zapušiti usta!

"Kada mi neko dobaci na ulici, svi ćemo da pocrkamo u septembru. Jer želi da bude duhovit. Mene to više pogodi nego druge stvari, reći ću vam i zašto. Zato što nećemo da pocrkamo, eto zašto. Sve radimo da ljude pripremimo da ne budu iznenađeni, da se čuvaju", zaključio je Kon.

* AKO OVAKO NASTAVIMO, 27 VAKCINA ĆE NAM BITI MALO

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović izjavio da je zabrinut zbog korona brojki, i da je trenutno ključno poštovanje mera kako bismo ih doveli pod kontrolu.

Komentarišući procente vakcinacije i nadolazeći novi talas, profesor Kočović je upozorio da je korona virus "kao Transformers", i da nam neće vredeti ni izbor među 27 vakcina ako ne smanjimo broj novozaraženih.

* KORONA SVE VIŠE NAPADA DECU

Brojke rastu a iako su deca "blaže" prošla u prethodnom talasu, sada raste broj njih koja su pozitivna i očekuje se da će ih, kada počne školska godina, biti još više.

"Bili smo mirni što se tiče dece, ali poslednja dva-tri dana nam dolaze ambulantno deca i već ih primamo u bolnicu sa potvrđenim kovidom. Zahuktava se, polako, nema mesta panici ali imamo PCR pozitivne pacijente sa kliničkim slikama", rekla je na Pinku dečji pulmolog dr Olivera Ostojić.

* SRBIJA U CRVENOJ KORONA ZONI

Trenutno smo u crvenoj zoni po procenama profesora Kočovića, koji smatra da bi sprečavanje kontakata doprinelo sporijem širenju virusa.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Pink/Screenshot

"Vrlo brzo ćemo otići gore, u 22. danu smo novog talasa. Za sada je broj hospitalizovanih dobar, nizak je, nadamo se da će ostati tako. Mi smo sada u crvenoj zoni, to je poslednja linija borbe i ne bi valjalo da idemo dalje. Okolina nam je zelena, tu su brojke manje, a Bosna je najbolja od svih bivših jugoslovenskih republika", rekao je on.

Profesor Kočović je pomenuo i ljude koji se vraćaju sa odmora, iz zemalja gde ima mnogo više novozaraženih dnevno, a tamo ne vode računa.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi