Zdravlje

KORONA BROJKE U BLAGOM PADU! Manje od 200 novozaraženih, jedan pacijent preminuo

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ovo su najnovije korona brojke!

Izvor: Mondo/Borko Dimitrijević

Korona virus u proteklih 24 sata je zabeležen kod još 199 testiranih. Nažalost, preminuo je još jedan pacijent a njih devet se nalazi na respiratorima. Testirano je 6.157 uzoraka.

Dan ranije, bilo je 249 novih slučajeva uz pet smrtnih ishoda i devet pacijenata na respiratorima, a testirano je bilo 8.596 uzoraka.

* KON O NOVIM MERAMA I CRVENOJ "LAMPICI"

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon komentarisao je epidemiološku situaciju u Srbiji i predstojeću sednicu štaba, koja bi trebalo da se održi 1. avgusta.

Delta soj se širi svetom, registrovan je u više od 120 zemalja, ali alfa soj i dalje postoji u njih oko 180. Kon je kazao da predviđa "dominaciju" delte krajem avgusta i početkom septembra.

Moguće je, kazao je on, da ćemo dostići četvorocifreni broj novozaraženih. Ovih dana brojke su se kretale oko 200, ali Kon upozorava na potencijal delta soja.

"Crvena lampica je nesto o čemu se trenutno govori i mislim da će biti posebnih sultacija u vezi toga. Ne mogu da prejudiciram, ali u svakom slučaju ne možemo da se ponašamo isto kada imamo dvocifren broj zaraženih i kada imamo četvorocifren broj. Jasno je da će biti razlike u merama", ističe dr Kon.

* KORONA KOSI PO INDIJI, ALI IMAJU I MNOGO GORI PROBLEM

Indija se suočava sa izuzetno jakim talasom korona virusa, ali zbog njega ima i novi problem - bolest koja ima užasne simptome i ubije više od polovine zaraženih.

Takozvane crne gljivice su inače relativno retke čak i u Indiji, gde su 80 puta češće nego u razvijenim zemljama sveta. Izazivač je mikormicetes, tip gljivice kojem su ljudi izloženi svakog dana, ali ako im je imuni sistem dobar, neće imati posledice. Međutim, pacijenti kojima je imunitet i ceo sistem oslabljen usled kovida mogu da se ozbiljno razbole, pa čak i umru.

Ova bolest, osim ako se ne leči odmah, izaziva gubitak vida, trajno oštećenje tkiva lica... Bolovi su ogromni a pacijenti najpre počnu da krvare iz očiju ili nosa. Zahvaćeno tkivo se mora odmah odstraniti, a procenat smrtnih ishoda je veći od 50 odsto.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi