Dnevni presek

KORONA BROJKE I DALJE RASTU: Skoro 300 zaraženih, preminule još tri osobe!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 290 novozaraženih od 10.446 testiranih, a nažalost, još tri osobe su preminule.

Na respiratorima se trenutno nalazi 11 pacijenata, a 341 zaraženi je na bolničkom lečenju.

Od početka epidemije registrovana su 720.643 slučaja obolevanja od korone, a 7.108 osoba je preminulo.

Testirano je 4.634.126 uzoraka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Zakazana sednica Kriznog štaba, moguće nove mere

U sredu od 16 časova će biti održata nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, pišu mediji, a jedna od tema verovatno će biti preporuka za davanje treće doze vakcine.

Uvođenje novih protiv kovid mera za sada je neizvesno. Prema rečima stručnjaka mere će se donositi u skladu sa situacijom.

Iako je za sada neizvesno koje mere će biti prve preduzete da se spreči dostizanje četvorocifrenog broja zaraženih koronom, prema ranim pretpostavkama stručnjaka ograničavanje okupljanja bi bio prvi korak.

* Četvrti talas traje već više od 20 dana

Profesor informacionih tehnologija, Petar Kočović, koji od početka epidemije daje svoje prognoze o koroni na osnovu algoritama, kaže da smo već više od 20 dana u četvrtom talasu, te da se očekuje pogoršanje do 9. oktobra

Po brojkama koje mi matematički vodimo, mi smo juče bili u 24. danu četvrtog talasa. Samo što je on još uvek nisko pa ga ne vidimo, ali povećaće se i promeniti do 9. oktobra. Drugu procenu koju smo dobili jeste da će biti manje snažan od prethodnog talasa. Imamo odlaske na more, nevakcinisanje, grupna dešavanja i to dovodi do novog talasa. Mi sad moramo da se razdvojimo kako bismo smanjili nivo zaraze", rekao je profesor Kočović.

* Ko treba da primi treću dozu vakcine

Imunolog dr Dušan Popadić odgovorio je na pitanje koje sve zanima - koliko su zaštićeni od korone oni koji su se vakcinisali čim su cepiva odobrena u našoj zemlji. 

"Velika većina jeste zaštićena, oni koji nisu u potpunosti zaštićeni to su veoma stare osobe, osobe koje imaju pridružene bolesti. Stare osobe koje su vakcinisane su pod većim rizikom jer njihov imuni odgovor nije onako dobrog kvaliteta kao kod relativno mladih osoba. Za to postoje brojna imunološka objašnjenja, stare osobe imaju slabiju sposobnost za odgovor na neku novu pretnju i pored toga imaju slabiju memoriju, njihov imunski sistem slabije pamti prethodni kontakt sa pretnjom, u ovom slučaju vakcinacijom".

Na pitanje ko treba da primi treću dozu, dr Popadić kaže:

"Treću dozu treba da prime najstarije osobe koje su na nekim vidovima terapije koja omete funkcionisanje imunog sistema. Znači, imunosupresivna terapija, antiinflamatorna terapija, neke posebne grupe pacijenata, na dijalizi, pacijenti koji se leče od maligniteta, osobe sa urođenim i drugim vidovima imunodeficijencije".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi