Dnevni presek

BROJKE SVE GORE, VIŠE OD 300 ZARAŽENIH U SRBIJI: Nema preminulih od korone!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 332 novozaražena od 9.709 testiranih, a dobra vest je da danas nema preminulih

Na respiratorima se trenutno nalazi 11 pacijenata, a 357 zaraženih je na bolničkom lečenju. 

Do 28. jula u 15 časova registrovano je ukupno 720.975 slučajeva obolevanja od korone, a 7.108 osoba je preminulo.

Testirano je 4.643.835 uzoraka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Obavezna vakcinacija je po zakonu

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa Predrag Kon izjavio je danas da po zakonu postoji mogućnost propisivanja obavezne vakcinacije za odrasle.

"Ono što je zakonski omogućeno, to je da bude ili obavezna ili preporučena u vanrednoj situaciji, kakva je ovakva jedna epidemija", rekao je Kon.

On je naglasio da ne može da ulazi u to šta o tome kaže Ustav i dodao da on lično nije za obaveznu vakcinaciju svih, kao i da misli da to nije neophodno.

"Ali jesam za obavezujuću vakcinaciju onih koji to iz moralnih razloga moraju da urade zbog profesije koju obavljaju", rekao je Kon, pominjući zdravstvene radnike.

* Nova sednica Kriznog štaba

Krizni štab za borbu protiv korona virusa zaseda danas od 16 sati, a glavna tema ove sednice odnosiće se na porast broja zaraženih. Iako je prvo planirano da Krizni štab zaseda 1. avgusta zbog treće doze vakcine, datum je pomeren, a na današnjem sastanku će analizirati situaciju o porastu broja zaraženih, ali govoriće se o trećoj dozi vakcine.

Uvođenje novih protiv kovid mera za sada je neizvesno. Prema rečima stručnjaka, mere će se donositi u skladu sa situacijom.

* Brojke će da rastu

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović pred sednicu Kriznog štaba otkrio je da li će danas razgovarati o donošenju novih mera s obzirom na nagli skok broja novozaraženih.

"Ovo je ipak relativno naglo povećanje broja pozitivnih i to je bio razlog da se sastanemo i procenimo epidemiološku situaciju i da porazgovaramo. Moramo biti objektivni, popustila je ljudima pažnja, bilo je normalno za očekivati da će skočiti broj novozaraženih koji se vraćaju iz Grčke, sa mora... Znači, imamo situaciju u kojoj ćemo i nadalje imati blago, ja ću reći blago povećanje broja novozaraženih", istakao je dr Tiodorović.

On ističe da je dobro što se bolnice ne pune, pa se ne može reći da smo u teškoj situaciji, već pre u nesigurnoj. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi