Dnevni presek

KORONA BROJKE SVE CRNJE: Više od 350 zaraženih, još 2 osobe preminule!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 353 novozaražena od 10.088 testiranih, a nažalost, još dve osobe su preminule.

Na respiratorima se trenutno nalazi 11 pacijenata, a 388 zaraženih je na bolničkom lečenju. 

Od početka epidemije je registrovano 721.620 slučajeva zaražavanja kovidom-19, a 7.112 osoba je preminulo.

Ukupno je testirano 4.663.159 uzoraka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Britanski soj korone dominantan u Srbiji

Direktorka laboratorije "Vatreno oko" Snežana Jovanović u gostovanju na RTS-u rekla je da je u Srbiji još uvek dominantan britanski soj, ali da je izvesno da će u narednom periodu delta soj postati dominantniji. 

"Mi smo pre mesec i nešto dana poslali ekstrahovane nukleinske kiseline i uzorke na Medicinski fakultet koji se bavi sekvencioniranjem uz Institut Kraljevo, i od svih poslatih izolata za koje smo elektronskim putem dobili izveštaj, svi su bili britanski soj, osim dva koji su bili delta soj".

* Koliko se vakcinisanih zarazilo koronom

Od početka vakcinacije u Srbiji se do kraja aprila svega 0,3 odsto potpuno vakcinisanih Fajzerovom vakcinom i 0,5 odsto Sputnjik V, zarazilo virusom korona, kažu u Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Doktor Vladan Šaponjić navodi da je istraživanje pokazalo da je obolelo i 1,5 odsto vakcinisanih Sinofarmom i 2,5 odsto cepljenih prvom dozom AstraZeneke.

"Kod AstraZeneke, Fajzera i Sputnjika pokazalo se da je među zaraženima bilo jako malo hospitalizacija i teških kliničkih slika, a u tom periodu nema registrovanih smrtnih ishoda među vakcinisanima", rekao je Šaponjić.

* Uvećava se broj pacijenata u kovid bolnicama, mnogi zaraženi na letovanju

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je za portal "Nova.rs" da u toj ustanovi trenutno leži dvostruko više bolesnika, nego što ih je bilo pre samo desetak dana. Trenutni broj pacijenata je 70 i među njima su i čitave porodice, koje su stigle zaražene sa letovanja.

"Polovina bolesnih u intenzivnoj nezi ima manje od 40 godina i nisu vakcinisani. Oni su u veoma teškom stanju", rekla je ona.

* I deca mogu da imaju tešku kliničku sliku

Deca nisu pošteđena od najvećih komplikacija usled korona virusa, rekao je pedijatar i pulmolog dr Saša Milićević. On ističe da ima i dece koja imaju jako tešku kliničku sliku, takozvani multisistemski inflamatorni odgovor.

"Organizam pravi citokinsku oluju, reakcija ima ulogu da odbrani virus ali počne da napada sopstvene organe, može biti i fatalna. Niko nije zaštićen, kod dece komplikacije jesu ređe, ali nisu nemoguće. Još uvek se ne zna zašto je tačno tako, ali mališani nisu pošteđeni, kao nijedna druga grupa".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi