Dnevni presek

KORONA BROJKE U PADU! Danas manje od 300 novozaraženih, dve osobe preminule!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnoviji korona presek!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod 298ljudi. Nažalost, preminulo je još dvoje pacijenata.

Dan ranije korona je potvrđena kod 353 osobe, uz dva smrtna ishoda, 11 pacijenata na respiratorima i 388 u bolnici. Uskoro opširnije, ovo su teme dana vezane za kovid 19!

* Delta soj zarazniji od boginja i ebole

Trenutno dominantna verzija korona virusa, delta, zaraznija je od mnogih izuzetno lako prenosivih bolesti.

"Nova istraživanja pokazala su da ljudi zaraženi delta sojem u svom sistemu, u nosu i ždrelu, nose ogromne količine virusa", rekla je direktorka te ustanove Rošel Valenski.

Virus je, navodi Centar, dvostruko zarazniji od prve varijante koja se iz Vuhana proširila svetom. Vakcinisani i nevakcinisani nose skoro pa jednaku količinu virusa u svom sistemu, što je zabrinjavajuć podatak, ocenila je Valenski. Što je veća količina virusa u sistemu, to je mogućnost prenošenja veća. Ohrabrujuća vest je da je istraživanje pokazalo da, dok vakcinisani mogu da prenose virus, vakcine su visoko efikasne u sprečavanju teških oblika bolesti, neophodnosti hospitalizacije i smrtonosnih komplikacija.

* Prepoznajte: Stomačni virus ili korona?

Doktorka je objasnila koji simptom razlikuje "obične" stomačne probleme od mogućeg kovida 19. Dobro ga zapamtite!

* Delta soj ne štedi ni decu

Pedijatar i pulmolog dr Saša Milićević rekao je da ima i dece koja imaju jako tešku kliničku sliku, takozvani multisistemski inflamatorni odgovor.

Izvor: Pink TV

"Organizam pravi citokinsku oluju, reakcija ima ulogu da odbrani virus ali počne da napada sopstvene organe, može biti i fatalna. Niko nije zaštićen, kod dece komplikacije jesu ređe, ali nisu nemoguće. Još uvek se ne zna zašto je tačno tako, ali mališani nisu pošteđeni, kao nijedna druga grupa", rekao je on.

* U Batajnici leže porodice koje su došle sa letovanja

U kovid bolnici u Batajnici među pacijentima su i čitave porodice. Stručnjaci su upozoravali na letovanja, na opuštanje koje se dogodi kada odemo na more ili planinu, i izgleda da se njihove slutnje obistinjuju.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je za portal "Nova.rs" da u toj ustanovi trenutno leži dvostruko više bolesnika, nego što ih je bilo pre samo desetak dana. Trenutni broj pacijenata je 70 i među njima su i čitave porodice, koje su stigle zaražene sa letovanja.

"Polovina bolesnih u intenzivnoj nezi ima manje od 40 godina i nisu vakcinisani. Oni su u veoma teškom stanju", rekla je ona.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi