Dnevni presek

DRASTIČAN SKOK ZARAŽENIH: Korona ne miruje, danas skoro 400 inficiranih, četiri osobe preminule

Autor Maja Gašić

Najnovije korona brojke!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod 386 ljudi. Nažalost, preminulo je još četiri pacijenata.

Na respiratorima je osam pacijenata.

Dan ranije, novozaraženih je bilo 303 uz četiri smrtna ishoda.

U poslednja 24h testirano je 9.275, dok je 452 na bolničkom lečenju.

Ovo su teme dana vezane za korona virus!

* Kineska vakcina i delta soj

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić u gostovanju na TV Prva podvukla je da je vakcina jedini lek za koronu i jedini način da se spreče nove mutacije i pojava novih sojeva.

Ona je odgovorila na pitanje o tome da li kineska vakcina, koju je primio najveći broj Srba, zaista pruža najbolju zaštitu od delta soja koji se širi svetom.

"Sve vakcine koje imamo na raspolaganju su efikasne za delta soj. Kada je u pitanju Sinofarm, u jednom momentu je neko izašao sa informacijom da ona nije efikasna, što nije tačno, to je suprotno. Sinofarm vakcina je visokoefikasna za delta soj, evo je ovde studija iz Šri Lanke, izašla u visokorangiranom naučnom časopisu. Ako ne gledamo godišta, procenat efikasnosti je 95 odsto, a ako gledamo, u uzrastu od 20 do 39 godina je 99 odsto, a u uzrastu od preko 60 godina je efikasna 93,3 odsto. Kada su u pitanju druge vakcine, one su efikasne oko 90 odsto, da ne ulazim pojedinačno. Prema tome, zaista ne treba da brinemo o tome i gubimo vreme na to, ima dokaza da jesu efikasne".

* Dominatni soj u Srbiji

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se beleži porast aktivnosti korona virusa koji se ispoljava povećanjem broja novozaraženih i dodao da je u Srbiji i dalje dominantan britanski soj, ali da se na određenom uzorku novih slučajeva ispituje prisustvo delta soja.

"Mi u nekom uzorku ispitujemo prisustvo delta soja. To će se i dalje raditi. U određenim kovid bolnicama se utvrđuje u nekom uzorku, određenom broju, u kolikom procentu je prisutan delta", naveo je Kon.