Zdravlje

ŠTA NIKAKO NE SMETE DA RADITE KAD NEKOME POZLI OD VRUĆINE: Lekar upozorio na najveće greške - veoma je OPASNO!

Autor Maja Gašić

Doktor Dragiša Stanojević upozorio je na najčešće greške koje pravimo kada pomažemo osobi koja je kolabirala ili joj je pozlilo od vrućine.

Izvor: Mondo/U. Arsić

Ako se vozite gradskim prevozom, vrlo verovatno ste prisustvovali nimalo prijatnoj situaciji da je nekome pozlilo od vrućine, pa je kolabirao. Ono što svi u toj situaciji rade jeste da tog nekog poliju vodom, daju mu istu da pije, a potom, čim se ukaže prilika, izvedu ga napolje. A da li je se baš to preporučuje u ovim slučajevima?

Hitna pomoć svakodnevno dobija poziv sa javnih mesta zbog kolapsa, a mnogi se žale na glavobolju, gubitak apetita, umor i pad pritiska. Većina nas, misli da zna šta treba da radi kada nekome u našoj blizini pozli, ali se i dešava da se stanje iskomplikuje usled neznanja.

Kako kažu lekari, uglavnom bude loše osobama koje su izašle nepripremljene napolje, bile predugo na suncu i nisu unosile dovoljno tečnosti. Zato je, za početak bitno da se ne izlažemo suncu, ostanemo u zatvorenom i po mogućstvu rashlađenom prostoru. Ako neko želi u šetnju, najbolje je da ide u rano jutarnjim satima ili kasnije popodne i to negde po hladovini. Ova doba dana su preporuka i za one koji moraju da izađu iz kuće da obave nešto. Bez flašice vode ne treba ni da kreću.

Ozonski omotač je dovoljno oštećen da bi nam pružio adekvatnu zaštitu, a vrućina samo pospešuje kardio-vaskularne probleme, kaže dr Dragiša Stanojević iz DZ Grocka.

Zato ljudi, nakon prvog zbrinjavanja završavaju u Kliničkom centru, a sve je više i mladih među njima. Brzina pružanja pomoći je ovde ključna, te je važno znati šta treba, a šta ne. Prvo, ne dajte vode ako je osoba bez svesti, ošamućena ili u delirijumu, jer, kako upozorava dr Stanojević, može da dođe do ugušenja.

"Voda može da pomogne samo onima u svesnom stanju i to tek neki gutljaj vode. Kod onog ko je jedva svestan, 'brljavljenje' sa vodom može da napravi još veće probleme".

Nije poželjno ni pomerati onesvešćenog jer ne znate da li je prilikom pada povredio nešto. Najbolje je sačekati Hitnu pomoć i stručno lice. Ako je, pak osoba svesna i može da se kreće, onda je, prema rečima dr Stanojevića, odvedite negde u hladovinu, gde nema Sunca i sve veme je pridržavajte da ne padne i ne povredi se.

Nije tačna ni ona pretpostavka da je dobro davati slane grickalice ili druge slane proizvode.

"Ne bih savetovao davanje slane hrane, ni same soli, jer so zadržava vodu. Treba prvo proveriti pritisak i zenice jer može nekad da bude u pitanju i najbanalnija narkomanska kriza", poručuje doktor.

Mondo/B92

Tagovi