Dnevni presek

NOVI SKOK KORONA BROJKI U SRBIJI: Više od 400 zaraženih, 5 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Mondo/U. Arsić

Prema najnovijim informacijama, u poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 424 novozaražena od 11.076 testiranih, a nažalost, još pet osoba je preminulo

Na respiratorima se trenutno nalazi devet pacijenata, a 488 osoba je hospitalizovano.

Od početka epidemije je registrovan ukupno 723.031 slučaj obolevanja od korone, a 7.127 osoba je preminulo. 

Ukupno su testirana 4.697.822 uzorka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Nove mere ako skoči broj zaraženih

Korona brojke su poslednjih dana naglo skočile, a epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da očekuje da će brojke nažalost i dalje da rastu, te se osvrnuo i na početak nove školske godine koji je sve bliži.

"Želimo da pokušamo da uz poštovanje mera koje nikad nisu ukidane - nošenje maske u zatvorenom i u gužvi, držanje distance i mere dezinfekcije, ali i vakcinaciju, nova školska godina teče regularno. Što se tiče onlajn nastave, ona nije u planu i biće eventualno ostavljena za neka izolovana mesta ako u njima budu skočile brojke".

Kada su u pitanju nove epidemiološke mere, kaže da za sada nisu u planu, ali da će Krizni štab definitvino razmišljati o njima ako dođe do naglog skoka novozaraženih u narednom periodu.

"Mi imamo do sada razmišljanje o tome da ako pređemo 500 da treba svakako razmisliti o dodatnim merama, pogotovo ako prođemo još više. Mada mislim da avgust neće proći sa povećanjem, ali septembar kada se ljudi vrate sa letovanja i učenici krenu u školu kada bude 500 do 1000 novozaraženih treba razmišljati o dodatnim merama, da ograničavamo rad ugostiteljskih klubova, sportskih objekata I ranih dešavanja i okupljanja", naveo je epidemiolog.

* I u Srbiji će uskoro biti dominantan delta soj

Broj zaraženih koronom u našoj zemlji poslednjih dana je u porastu, a član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović smatra da će uskoro biti dominantan delta soj

"Moramo biti svesni da smo pod udarom delta soja i najverovatnije će virusolozi i imunolozi saopštiti da već imamo dominirajući delta soj. Međutim, s jedne strane imamo povećanje broja pozitivnih, još uvek je on ispod onoga što bi moglo da izazova zaoštravanje mera, ali prijem u bolnice je daleko od onoga da bi bilo zastrašujuće. Jeste delta soj zarazniji, pre svega dolaze naši koji se vraćaju sa ovih poznatih destinacija, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, i ostalih predela gde ima delta soja, gde je dominantan i on će verovatno i kod nas biti ubrzo dominantan".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi